Podle předběžných odhadů až 1030 odsouzených v Karlovarském kraji zamává svým spoluvězňům a vyrazí na svobodu. Na Sokolovsku se amnestie týká věznic v Kynšperku a Horním Slavkově. Na Karlovarsku jde o věznici v Ostrově. V Kynšperku opustí věznici dokonce polovina z tisícovky odsouzených. Reagují na to policisté, kteří zvýšili výkon služby.

Od vyhlášení amnestie připravují pracovníci vězeňské služby spisy vězněných osob pro potřeby soudních jednání. Soudy včera zasedly v některých věznicích, a první vězňové tak už byli propuštěni.

Zatímco hokejový rebel Radek Duda amnestii vítá, Mirek Dopita, bývalý přítel Agáty Hanychové, si na verdikt soudu ještě počká. Jedno mají ale společné. Oba se porvali, Duda zmlátil důchodce a Dopita fotografa, a oběma hrozil trest odnětí svobody. Od soudu odešli s podmínkou.

„Je logické, že takovouto zprávu vítám. Teď budu čekat na definitivní rozhodnutí. Každopádně budu rád, když mi trest smažou," poznamenal útočník libereckých Bílých Tygrů.

Na rozdíl od Radka Dudy, jemuž loňský trest na tři měsíce s podmínečným odkladem bude zřejmě zahlazen, Dopita na konečný verdikt teprve čeká. Karlovarský státní zástupce Jan Svatoš se proti podmíněnému upuštění od trestu odvolal. „Případ tak běží dál a amnestie se na něj nevztahuje," vysvětlil Svatoš.

Deník se zajímal, jaký mají názor na amnestii policisté a zda to pro ně bude v praxi něco znamenat.

„Budeme je muset následně pochytat a pozavírat, protože určitě něco opět provedou," říká s nadsázkou jeden z policejních vyšetřovatelů, který si nepřál být jmenován. Jak dodal o něco vážněji, předpokládá, že například krádeže drobných zlodějíčků opět zvednou statistiky. Začínají prý takzvaně s čistým štítem. Pokud byl za obdobný čin trestán v minulosti, a měl toho tedy víc na svědomí, bylo na něj pohlíženo tak, že pokračuje v trestné činnosti.

„Nyní se jim předchozí prohřešky mažou a tito lidé to moc dobře vědí," dodal vyšetřovatel. Ve střehu jsou i jeho kolegové.

„V Karlovarském kraji bude v následujících dnech zvýšený výkon policistů," reagoval na zprávu o amnestii více než tisícovky odsouzených mluvčí krajských policistů Pavel Valenta.

Prezidentská milost Václava Klause se týká přibližně šesti tisíc osob v celé republice. 

Amnestie v kraji

Věznice Stav vězňů Propuštění

Ostrov 1003 374*

Kynšperk 1000 446*

H. Slavkov 934 210*

*Zatím jde o předběžné propočty, které se budou upravovat

Na jaké tresty se amnestie vztahuje

- nepodmíněné tresty do jednoho roku či zbytky trestů pro osoby nad 75 let, pokud nebyl trest vyšší než 10 let

- dosud neskončená stíhání, táhnoucí se déle než osm let, se sazbou do 10 let

- zbytky trestů pro osoby nad 70 let, pokud nebyl trest vyšší než 36 měsíců

- nesmí se jednat o násilné trestné činy, omilostněný nesmí být recidivista odsouzený v posledních pěti letech za jiný trestný čin.