Navzdory přetrvávající pandemii se mnohé malé pivovary z Karlovarského kraje rozhodly i letos uvařit svá tradiční velikonoční piva. Nejde jen o to klasické zelené. V pivovaru Hastrman ve Velkém Rybníku na Karlovarsku připravují svého tradičního Puškvorce. „Zelené pivo neděláme vůbec. My máme svého velikonočního Puškvorce. Vaříme ho už šestnáct let. Je to světlá čtrnáctka,“ uvádí sládková Marie Vorlová. Je to pivo nefiltrované, obsahující 5,7 procenta alkoholu.

Puškvorec obecný je známá léčivá bylina, z níž se využívá hlavně její kořen, který se dává i do puškvorcového speciálu ve Velkém Rybníku. „Jeho vliv na zdraví je všestranný. Působí příznivě na zažívací ústrojí, oslabenou imunitu i proti astmatu,“ říká majitelka pivovaru, který nabízí celou škálu piv různých sil a barev.

Jana Kopecká
Komentář: Problémem Rybář není jen pivovar

Své velikonoční pivo vaří také v malém ostrovském pivovaru Rudohor. „Máme svůj speciál Suverén. Je to lehký jarní ejl (ale), jedenáctistupňové světlé pivo. Nabízíme ho v různých objemech a nádobách, ať už ve skle, PET lahvích či sudech, které opatřujeme zelenými etiketami. Už ho máme v prodejně a je o něj velký zájem. Vaříme ho třetím rokem,“ hlásí ředitel ostrovského pivovaru Michal Šneberger s tím, že zelené pivo vařit nechtějí. „Jsme totiž přesvědčeni, že do piva nepatří chemie,“ dodává ředitel Rudohoru.

Naopak tradiční velikonoční zelené pivo připravují i na letošní Velikonoční pondělí v Kynšperském pivovaru. „Zelené pivo vaříme každý rok. Je velmi oblíbené a lidi si na něj rádi počkají. V tuto chvíli už ho máme ve své prodejně,“ říká Alena Rothová, manažerka pivovaru. Zelené pivo si mohou zákazníci i při současných omezeních koupit v pivovarském obchůdku. „Jeho rozloha je malá, v podstatě to je takové výdejní okénko,“ vysvětluje manažerka pivovaru, který rovněž nabízí řadu piv. To speciální zelené velikonoční je nefiltrované a vaří se pouze jednou za rok při sklizni zelených šišek chmele. Obsahuje pitnou vodu, plzeňský slad, zelený chmel, chmelový extrakt, pivní kvasinky. Jeho síla je 5,2 procenta alkoholu.

Graffiti už zdobí podchod u Becherovky. Autorem malby je Real143. Ne všechno zde je ale umělecké, ne všechny tagy a obrázky jsou kvalitní. Je vidět, že amatérská tvorba pokulhává.
OBRAZEM: Šedivé plochy v Karlových Varech ozdobí díla sprejerů

Žádné speciality na Velikonoce nechystají v Pivovaru Svatý Florian Loket. „Zelené ani jiné tradiční velikonoční pivo nevaříme. Bohužel vzhledem k současné situaci nechystáme ani žádné akce. Máme sice otevřeno výdejní okénko, kde nabízíme naše pivo, ale zájem je minimální. Denně prodáme jen jednu PET lahev, není to dobré a nepředpokládám, že by se situace o Velikonocích změnila,“ uzavírá Ivana Lojínová, majitelka pivovaru.