Volby do sněmovny začínají za

Nahrávám odpočet ...
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

V lesích na Chebsku se už vyskytují opravdové lahůdky, říká mykolog

Chebsko –Mykologičtí odborníci navíc očekávají brzký výskyt dalších jedlých hub. Těšit se tak můžeme na choroše sírové i šupinaté, závojenky podtrnky, pečárky, hlívy plicní, špičky obecné a samozřejmě první hřibovité.

5.5.2011
SDÍLEJ:

JIŘÍ POŠMURA pořádá s kolegy mykology pro zájemce pravidelné vycházky do přírody za houbami, spojené s besedou. Nejbližší se uskuteční 21. května. To se vydají na Dyleň. Foto: Deník/ Vladimír Kučera

O současném počasí se většina občanů v regionu nevyjadřuje příliš slušně. Zcela opačný názor však zastávají zkušení mykologové. Zima prý nevadí, hlavně ať je vlhko.

„Povětrnostní podmínky jsou nyní právě příznivé pro nás houbařské nadšence,“ radoval se předseda mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura z Chebu. Podle něj lze očekávat růst jedlých, avšak i jedovatých hub. „Já osobně nyní nalezl lahůdky, jako je čirůvka májovka (na malém snímku) a opeňka měnlivá, které jsou pro kulináře vážně zajímavé. Vlhko také prospívá k obnovení růstu smržovitých hub.“

Mykologičtí odborníci navíc očekávají brzký výskyt dalších jedlých hub. Těšit se tak můžeme na choroše sírové i šupinaté, závojenky podtrnky, pečárky, hlívy plicní, špičky obecné a samozřejmě první hřibovité. „Hřib kovář, kozák březový a křemenáč březový - ty se ojediněle nachází už v první polovině května,“ upřesnil další mykolog, Pavel Syřiště z Chebu. „Musím však upozornit na znalost hub, jelikož na nás v lesích a na lukách teď číhají i jedovaté druhy, jako je závojenka jarní, vláknice začervenalá, ucháč obecný a jiné, které lze snadno zaměnit za jejich jedlé příbuzné.“

Jiří Pošmura přidal také recept na lahodnou omáčku z čirůvky májovky, který převzal od přítele Aleše Víta z Pražské mykologické společnosti.

„Nutné suroviny jsou houby, čerstvý kopr, domácí zelenina v soli, sladká smetana na vaření, hladká mouka a máslo. Očištěné májovky přelijte vývarem ze zeleniny a poduste. Přilijte dohladka vyšlehanou záklechtku (kvásek – poznámka redakce) ze studené smetany a mouky. Solte už jen opatrně. Míchejte a během provaření přidejte jemně nasekaný kopr. Nakonec vložte pro zjemnění plátek syrového másla a odstavte z ohně.“

Tuto houbovou omáčku prý není potřeba kombinovat s pečeným či vařeným masem. Pro zvýraznění jedinečné chuti a vůně májovek ji postačí podávat s houskovým knedlíkem.

Autor: Vladimír Kučera

5.5.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:
Ilustrační foto

Amatérští autoři z celé země píšou do krajské knihovny

Svátek naturální kulturistiky a fitness si užili fanoušci v hotelu Thermal, kde byl na pořadu ICN European Natural Cup 2017 v naturální kulturistice a fitness.
48

PODÍVEJTE SE: Naturální kulturistika pohltila Thermal

Strážníci zadrželi hledaného muže

Cheb – Strážníci z Chebu zadrželi hledanou osobu.

Z kapsy mu ukradla plnou peněženku

Cheb – Velmi hbité ruce má nejspíš třicetiletá žena z Chebu – patrně ale asi trochu jinak, než si původně myslel šofér, který se s ní dal na parkovišti do řeči…

Na tržnici byly padělky za čtyři miliony

Cheb – Kabelky, peněženky, pásky nebo třeba peněženky patří ke zbožím, které se stále často padělá. Důkazem je i poslední zátah karlovarských celníků z minulého týdne na tržnici Asia Dragon Bazar na Svatém Kříži u Chebu.

Energie porazila Vsetín a dál vládne soutěži

Karlovy Vary - Energie nastoupila proti Vsetínu oslabená o další ofenzivní oporu, když k dlouhodobě zraněným Balánovi a Rachůnkovi přibyl Ondra Beránek. I tak se ale radovala z vítězství 3:0.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení