Příroda se už chystá na zimu, ale houbaři se k zimnímu spánku ukládat nemusejí. Mykologové a ostatní nadšenci by neměli z lesů regionu odcházet s prázdnou. Rostou například chutné kotrče.

„Kolegové Pavel Syřiště a Stanislav Novák z našeho klubu posbírali pěkné kousky kotrče kadeřavého," potvrdil Jiří Pošmura z Chebu, předseda Mykologického klubu Slavkovský les.

„Přesné místo nálezu samozřejmě neprozradím, ale mohu uvést, že to bylo v okolí Dyleně," uvedl houbař Pavel Syřiště.

„A v minulosti jsme třeba našli kotrče s Pavlem Syřištěm i v prosinci," dodal Pošmura s tím, že sezóna houbařů vlastně zdaleka nekončí. „Právě kotrč se hodí na vynikající falešnou dršťkovou polévku," pomlaskával si Pošmura a nezapomněl také přidat tradiční jednoduchý recept na jeho zpracování. „Potřebujeme 400 gramů kotrče, dvě polévkové lžíce sádla, jednu cibuli a špetku sladké i pálivé mleté papriky, přes litr vody, dvě polévkové lžíce hladké mouky, máslo, dva až tři stroužky česneku, majoránku, pepř, drcený kmín a sůl. Houbu důkladně očistíme, propereme a nakrájíme na větší nudličky. Na sádle zpěníme cibuli, zasypeme paprikou a přidáme kotrče, zalijeme horkou vodou a dusíme doměkka. Trochu zahustíme jíškou, dochutíme kořením, česnekem a podle chuti dosolíme. Jako příloha je naprosto nejlepší čerstvá houska nebo chléb," neskrýval zkušený houbař a kuchař Jiří Pošmura nesporné kulinářské nadšení.