Dohodli jsme se, že se dohodneme. Tak by se dal ve zkratce popsat závěr jednání o budoucnosti zdravotnictví v kraji, na něž hejtman Josef Novotný (ČSSD) sezval ředitele nemocnic, primáře, politiky, karlovarského primátora, starosty Chebu a Sokolova a zástupce soukromých nemocnic v Ostrově a Mariánských Lázních.

Podle hejtmana Novotného jsou na stole tři modely. „Buď zachováme současný stav, nebo karlovarská a chebská nemocnice budou stále jednou společností s generálním ředitelem a Sokolov by na základě mandátní smlouvy vedl tým odborně zdatných manažerů. Podle třetího modelu by všechny tři nemocnice fungovaly pod generálním ředitelstvím, ovšem s daleko vyšší samostatností. V žádném případě nejde o pronájem či privatizaci nemocnic,“ uvedl hejtman. Na dotaz, k jaké variantě se hejtman kloní, uvedl, že Sokolov by mohl být manažersky řízen a tak tuto nemocnici zachránit. „Musí přijít vize,“ prohlásil. Tu by měla zajistit ostrovská nemocnice, kterou kraj na manažerské řízení Sokolova oslovil. „Je to jednoduché. Tady ale zuří válka doktorů, kteří mají strach o existenci,“ dodal.

To důrazně odmítl Filip Berger, ředitel pro lékařskou péči. „Naopak. Lékaři si vždy vyjdou vstříc. Kterémukoliv oddělení, které se ocitne v personální krizi, se vždy dostane pomoci,“ zdůraznil.

Co sdělila analýza

Podle krajské radní pro zdravotnictví Bereniky Podzemské (hnutí Doktoři) je nutné soustředit specializovanou lékařskou péči do jednoho města a v dalších dvou ponechat základní lékařské obory . „Jinak nejsme schopni garantovat základní péči ve třech nemocnicích. Nechceme nemocnice zavírat, ale okamžitá restrukturalizace je nezbytná. Specializovanou a základní péči jsme chtěli centralizovat do Karlových Varů a sokolovskou nemocnici profilovat jako péči následnou. To vyplynulo z analýzy, na níž pracoval tým odborníků osm měsíců. Nezajistíme kvalitní péči ve třech nemocnicích,“ zdůraznila radní.

Na její slova reagoval hejtman Novotný, který prohlásil, že v tom případě je nutné změnit usnesení krajského zastupitelstva. „Domníval jsem se, že pokud se na nás obrátí soukromý subjekt s nabídkou, že je schopen zafinancovat provoz nemocnice a výstavbu nové, budou doktoři jásat. Sokolovská uhelná nám jasně deklarovala pomoc, a to nejen finanční,“ zklamaně prohlásil.

V současné době chybí Karlovarské krajské nemocnici, podle generálního ředitele Jiřího Fojtíka, jednadvacet lékařů. Sedm na ARO, sedm na gynekologii a sedm na interním oddělení. Naopak stav středního zdravotního personálu se podařilo nemocnici téměř stabilizovat.

Nová nemocnice? Ano, ale kde?

Jednání u kulatého stolu na krajském úřadě nevyřešilo ani další problém, tedy kde bude stát nová krajská nemocnice. „Pokud bude stát u Karlových Varů, zruší se karlovarská. Pokud bude stát v Sokolově, pak sokolovská. Pokud bude v Chebu, zruší se chebská,“ vysvětlil hejtman Novotný. Stavbu nového pavilonu urgentní medicíny za půl miliardy v karlovarské nemocnici ale kraj neodloží.

Jako jeden muž

Starostové Chebu a Sokolova včetně karlovarského primátora ještě včera trvali na tom, že nemocnice musejí v jejich městech zůstat.
„Jsem jednoznačně pro to, aby krajská nemocnice zůstala v Karlových Varech. Jednak máme velkou spádovost pacientů, především ze Žluticka a Toužimska, ale v samotném lázeňském městě je velký potenciál lázeňských pacientů, kteří by se zde mohli léčit,“ uvedl primátor Karlových Varů Werner Hauptmann (ODS). „Není možné, aby krajské město zůstalo bez nemocnice,“ podotkl k záměru, že by nová nemocnice vyrostla v Sokolově a karlovarská by se uzavřela.

Vedení chebské radnice přitvrdilo a za nemocnici se postavilo i chebské zastupitelstvo. „V usnesení zastupitelé deklarují zájem, aby byl dodržen záměr kraje na zachování chebské nemocnice. Vedení kraje má učinit takové kroky, které by zabránily její destabilizaci a narušení chodu nemocnice,“ uvedl starosta Chebu Jan Svoboda (ODS). Podle něj se mandátní smlouva na řízení nemocnic privátním subjektem v Chebu neosvědčila a nevidí důvod, že by tomu mělo být nyní jinak. „Kraj se nyní chová, jako by měl patent na rozum. Přitom právě za toto minulé krajské vedení kritizoval,“ dodal.

Sokolov by zase uvítal, kdyby v Sokolově vznikla krajská nemocnice, a pokud možno, na zelené louce. „Ta by fungovala pro celý kraj. Nebráníme se ale podpořit ani další řešení,“ zdůraznil starosta Karel Jakobec (ODS).

Kdo s kým v koalici?

Zda zůstane i po výbušném jednání mezi doktory a vedením kraje zachováno křehké příměří v koalici, v níž je kromě ČSSD a hnutí Doktoři také KSČM, není zcela jasné. „Koaliční jednání budeme mít ve čtvrtek. Politika je o kompromisu,“ uvedl. Radní Berenika Podzemská ale zdůraznila, že i kompromisy mají určitou mez. „Uvidíme, budeme jednat,“ konstatovala.