Obyvatelé a návštěvníci Chebu se mohou těšit na nevšední zábavu Svatomartinské posvícení. A ne ledajaké. Jeho pořadatelé slibují, že si účastníci odnesou nejen úsměv na rtech, ale i řadu užitečných informací.

Svatomartinské posvícení pro rodiny s dětmi se uskuteční v chebské Krajince v neděli 11. listopadu od 13 do 16 hodin.

Co návštěvníky posvícení čeká?

„Svatomartinské posvícení v podání mobilního Parku Tři Věže nám přiblíží české tradice a historii," popsala Martina Wunderlichová, prokuristka společnosti Playmobil CZ, která s 'parkem' úzce spolupracuje. „Návštěvníci si nejprve projdou naučnou stezku, kde budou za splněné úkoly dostávat razítka do leporela, které získají u vstupu."

Mezi úkoly bude patřit například rozpoznávání plodin hmatem nebo bylinek podle jejich vůně.

„Pak účastníci absolvují tvůrčí dílnu, po které si mohou odpočinout v zábavním koutku s hračkami Playmobil. Ten, kdo to všechno zvládne a předloží všechna razítka, získá malý dárkový balíček," popisovala.

Připravené je také překvapení, o které se postará známá chebská historická osobnost. Kdo ji pozná, může se také těšit na odměnu.

„Chutné jídlo a pití bude zajištěno od českých farmářů. A ti, co vydrží až do konce, se můžou na závěr zúčastnit lampionového průvodu, který nás přivede na Chebský hrad," podotkla prokuristka.

Tradice

Park Tři Věže, který akci v první řadě pořádá, není žádnou novinkou. Po České republice úspěšně putuje několik let. A také rodinám s dětmi ukazuje život českých farmářů, ale i připomíná české svátky a tradice.

„Hračka Playmobil se pro ně stala srdcovou záležitostí," vysvětlila Martina Wunderlichová. „Byla jsem jimi před několika lety oslovena. Jejich práce mě velmi zaujala, a tak se stali hlavními, vlastně jedinými 'velkoodběrateli' omezeného sortimentu naší malé chebské prodejny. A na 'oplátku' umožňují všem účastníkům akcí poznat naši hračku."

Pohyb, poznání a dobrodružství

Organizátoři v rámci putovní akce spojí hned několik užitečných aktivit.

„Park Tři Věže napadl Helenu Neumannovou, když přemýšlela, jak dětem přinášet tři základní oblasti pohyb, poznání a dobrodružství zábavnou a atraktivní formou," vysvětlila další z pořadatelek Milena Krčálová. „Tři Věže lákají k návštěvě a každý si pod nimi představí něco jiného. Jsou to vlastně oblasti, prostory, kde se děti setkávají s novými cestami pohybu, poznání a pohádkového dobrodružství."

Park, který lze přivézt a připravit kdekoliv, zabaví jak děti, tak dospělé.

„Naším cílem je, aby si nezapomenutelný zážitek ze společně prožitého dne odnesla celá rodina," podotkla Helena Neumannová.

Důkazem, že park účel splní, je i návštěvnost. V říjnu byla překonaná hranice 102 000 hostů.

Stezky vedou

A co děti baví nejvíc?

„Jednoznačně je to poznání v naučných stezkách. Na každém stanovišti například farmářské stezky nebo historické vesničky dítě stráví s rodiči až 12 minut," řekla Neumannová. „Velký úspěch ale mají i pohádkové prožitky, například lovení vodního pokladu v říši víl nebo hledání drahokamů v ježibabím doupěti a interaktivní dílny, kde si děti vyrábí mnohdy velmi cenné dárky pro své nejbližší," popisovala.

Jak ale uvedla, dospělí se nenudí. Sami ocení, že si zopakují znalosti historie a života kolem nás. Občas se i oni dozvědí něco nového.

Nemusí jít o poslední možnost

Prokuristka Playmobil CZ připomněla, že by lidé nemuseli v Chebu vidět podobnou akci naposledy.

„Určitě bych byla ráda, kdyby se zde zopakovala, anebo k ní dokonce přibyly další. Touhle první akcí bychom navíc společně chtěli ukázat trochu jiné, netradiční možnosti zábavy pro rodiny s dětmi. Stejné aktivity jsou totiž součástí podobných zábavně- naučných činností, chystaných v projektu do výběrového řízení pro využití prostor dominikánského kláštera, bývalého Kasu. A ráda bych i touto cestou zjistila, jak místní zareagují, zda se jim to bude líbit. Spokojení návštěvníci budou potvrzením toho, že podpora tak velké akce ze strany Playmobilu je opravdu namístě," sdělila.

Lampiónový průvod uličkami města vyjde z areálu Krajinky v 16 hodin a zamíří na Chebský hrad, kde se bude vesele hodovat. Nouze nebude ani o medovinu nebo například svatomartinská vína. A konec? Ohňostroj!

Akci pořádá Park Tři Věže, Playmobil CZ, město Cheb a Chebský hrad. Vstup je zdarma.

Co je Park Tři Věže?

Park Tři Věže je mobilní naučně-zábavní park. Kromě přípravy stálého parku pro rodiny s dětmi a školy a školky v ČR se organizátoři rozhodli ukázat, že vedle šermířů, divadel, koncertů a skákacích hradů či houpaček s kolotoči existuje také další zajímavá zábava. Kladou důraz na společný prožitek členů celé rodiny od nejmenších dětí až po seniory. Na různých festivalech či farmářských slavnostech či jiných tematických setkáních přináší rodinám a dětem poznání, nové trendy hry a nauky, interaktivní kvízy a stezky, ale i zdravý životní styl. To vše implementují do tematických dnů s hlavními prvky: české svátky a tradice, naše národní bohatství a kulturní i společenské dědictví.