„Vlivem elektro závady na svařovací lince došlo k požáru zařízení,“ nastínil námět cvičení mluvčí krajských hasičů Martin Kasal.

„Požár se rozšířil i na okolní hořlavý materiál. Během vzniku požáru došlo ke zranění a pohřešování blíže nespecifikovaného počtu zaměstnanců. Jeden ze zaměstnanců byl navíc během evakuace zavalen bednou s odlitky, další rozlil ve skladu nebezpečných látek kyselinu sírovou, o kterou se poleptal a následně se nadýchal výparů,“ řekl mluvčí. Samotný požár se rozšířil do vzduchotechniky a následně i na střechu objektu. Cvičení se zúčastnilo deset jednotek z Karlovarského kraje a také byla prověřena spolupráce s hasiči z německého Waldsassenu.

„Hasiči museli provést průzkum celého prostoru, připravit vše pro provedení samotného hasebního zásahu, navíc provést záchranu osoby ze skladu s nebezpečnými látkami a vyproštění figuríny zavalené materiálem,“ popsal průběh cvičení Kasal. Hasiči požár hasili pomocí výškové techniky i přímo na střeše objektu. „Jedním z úkolů bylo i prověření hydrantové sítě v objektu, zda je schopna dodat potřebné množství vody pro případný požár,“ uvedl.

„Cvičení ve II. stupni poplachového plánu bylo připraveno v jedné z výrobních hal. Podobných objektů je v zóně celá řada. To pro hasiče znamená jednak velký počet lidí na jednom místě, především ale velké množství technologií a hořlavých i nebezpečných látek. Z tohoto důvodu je nutné v zóně nacvičovat zásahy většího rozsahu s množstvím úkolů,“ dodal Martin Kasal. Cvičení bylo možné zrealizovat díky vstřícnosti jak provozovatele, tak majitele objektu. „Uvědomujeme si náš díl zodpovědnosti za bezpečí v chebské zóně a jsme rádi, že hasiči nacvičovali přímo u nás,“ řekl Milan Kratina, spolumajitel Accolade. „Děkujeme za perfektně zvládnuté cvičení.“

Ilustrační foto.
Město svoz odpadu dotuje