Do Vánoc zbývá ještě čtvrt roku, města v kraji už ale plánují jejich letošní podobu v ulicích. Cheb například hledá strom, který bude zdobit náměstí, jasno už je také o trzích. Karlovy Vary zase plánují výrazné rozšíření trhů a jejich zkvalitnění.

„Město Cheb hledá dárce vhodných vánočních stromů, které budou v adventním období zdobit náměstí Krále Jiřího z Poděbrad a prostor před Kulturním centrem Svoboda," potvrdil mluvčí chebské radnice Tomáš Ivanič.

A jaké požadavky musí městský vánoční strom splňovat?

„Stromy by měly být ve vzdálenosti do 40 kilometrů od Chebu a na místě přístupném těžké technice," vysvětlil s tím, že se ke stromu musí dostat nákladní automobil s přívěsem a jeřáb. Jasno má město Cheb také o druhu a velikosti. „Mělo by se jednat o solitérní stromy, smrky, jedle, se souměrnou korunou a výškou zhruba 15 až 20 metrů. Dárci následně nabízíme dodání dřevní hmoty z darovaného stromu," doplnil.

Zájemci mohou případné nabídky zasílat na e-mailovou adresu stolinova@cheb.cz.

Už je také rozhodnuto, jak budou vypadat vánoční trhy. Návštěvníci se mohou těšit na takové, jaké znají z předchozích třech let. Chebští zastupitelé již v červnu schválili navýšení rozpočtu trhů o milion korun. O vystoupení zpěváků se doposud starala agentura, finance na to získávala sama od sponzorů. Na město se ale obrátila, protože již nebyla schopná získat dostatek finančních prostředků od sponzorů.

„Zjišťovali jsme, zda bychom si program dokázali zajistit sami. Bez kontaktů a technického zázemí by nás to ale vyšlo daleko dráž. Jen pořízení pódia by nás stálo dvě třetiny částky, kolik agentuře zaplatíme. Stále se nám to tak vyplatí," uvedl chebský starosta Petr Navrátil.

Město sice dosud neplatilo nic za vystoupení účinkujících, trhy ale město přišly na tři a půl milionu korun. Je to částka za montování stánků, ostrahu areálu nebo třeba za provoz ledového kluziště. Jen elektřina vyšla přibližně na čtvrt milionu korun. Žádné vstupné se zde ale nevybíralo.

Na zhruba jeden milion korun přijdou letošní vánoční trhy krajskou metropoli Karlovy Vary. Je to o něco více, než v loňském roce, kdy na ně město vynaložilo kolem 770 000 korun. Z toho bylo více než půl milionu korun vyčleněno na kulturní program. „Naším záměrem je, aby letos byly vánoční trhy větší a také lepší. Vycházeli jsme z připomínek lidí k loňským trhům," uvedl primátor Petr Kulhánek.

Karlovarské vánoční trhy byly v minulosti na pěší zóně T. G. Masaryka před Hlavní poštou. Prostor pro jejich konání by mohl být tentokrát výrazně větší. „O konečné podobě a místě momentálně jednáme, definitivně jasno by mělo být patrně příští týden," poznamenal Kulhánek. Vánoční trhy v krajském městě se uskuteční od 28. listopadu do 23. prosince.

Velké Krušnohorské trhy připravuje pro letošní rok i město Loket. Každoročně zde lidé nakupují domácí produkty, cukroví i vánoční ozdoby. Trhy se budou letos konat 12. až 13. prosince. Velkou akci plánuje také Statek Bernard v Královském Poříčí, který si pro Vánoční atmosféru připravil dvě neděle. „Program bude teprve upřesněný, už teď ale víme, že se můžeme těšit na tradiční řemesla ve vánočním duchu, teplý svařáček a kulturní doprovod," informoval za Statek Bernard jednatel společnosti Miroslav Makovička.