VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vaření pěnivého moku je doslova alchymie

Sokolov -Zdejší sládek vaří piva plzeňského typu. Minipivovar nabízí také speciální piva štědrovečerní nebo velikonoční.

1.1.2010
SDÍLEJ:

CELÝ proces končí stáčením do lahví (na snímku), sudů nebo tanků, které se minipivovary snaží mít přímo na místě, kde se točí pivo. Redaktor Sokolovského deníku Roman Cichocki si osobně vyzkoušel, že i při této činnosti je důležitá pečlivost a přesnost.Foto: DENÍK/Milan Hloušek

Na místě sokolovské tržnice zanikl před desítkami let Panský pivovar. Dnes o pár desítek metrů dál začal vařit pěnivý mok nový minipivovar. Sokolov se tak může pochlubit tím, že je městem, ve kterém se opět vaří pivo. Zlatý mok zde začal vyrábět minipivovar Permon, kterému již nestačila kapacita varny v sousední Lomnici. Minipivovar s kapacitou 650 litrů na jednu várku měl být původně ve sklepení sousedního kláštera. Měla zde být i restaurace a návštěvníci mohli vidět vaření piva na vlastní oči přímo ve sklepních prostorách.
„Je to trend minipivovarů, nabídnout hostům vaření piva takzvaně na dlani. Historické sklepy kláštera k tomu přímo vybízejí. Je škoda, že to prozatím nevyšlo,“ řekl sládek Jan Rada.

Redaktor Sokolovského deníku Roman Cichocki si vyzkoušel, co taková výroba jedné várky obnáší. Kdo si myslí, že je to běžná, nebo dokonce jednoduchá věc, hluboce se mýlí. Je to hotová alchymie. Zdejší malý pivovar vaří piva takzvaného plzeňského typu, jsou tedy vyráběna spodním kvašením.
Jdeme na to a začínáme ve šrotovně. Slad pocházející z českého ječmene jsme prohnali šrotovníkem a takzvaný sladový šrot jsme v pytlích přenesli do varny. Zde se za neustálého míchání smísil slad s vodou. Začíná se vařit.

Mezitím dorazí majitel pivovaru se svým synem a společně se sládkem začnou organizovat odběr piva konkrétními zákazníky. Řeší počty prázdných obalů, které potřebují. Nejedná se jen o sudy, ale i PET láhve nebo speciální uzavíratelné skleněné láhve. Jelikož je předvánoční čas, čeká zaměstnance mnoho práce navíc. Nabízejí totiž Štědrovečerní jantarový speciál, který před rokem vyhrál v kategorii speciálů při soutěži v Železné Rudě. Úspěch jistě cenný, Permon měl konkurenci v podobě devíti malých pivovarů a 31 druhů piv.
Dále se konají různé akce. V době naší návštěvy to byla veřejná zabijačka v Sokolově, kde se točilo i pivo Permon. Bylo třeba zajistit sudy, stánek a výčepní zařízení. Po zajištění nezbytné logistiky odjíždí majitel Ladislav Sás za svými povinnostmi. Jeho syn Michal jde plnit plastové láhve pivem. Sládek Jan Rada začíná vymývat sudy. Já se snažím nepřekážet. Mezitím sládek několikrát kontroluje na panelu displej a podle potřeby upravuje hodnoty, například teploty.

Po mém dotazu, proč tak činí, se mi dostane odborného výkladu, co se děje při tom nebo onom procesu. Informací je pro laika tolik, že se dále radši neptám. Po dosažení určitých teplot dochází k takzvanému rmutování. Zdejší minipivovar totiž vaří na podíly. Po scezení se přidá chmel, tak máme mladinu a opět vaříme. Teploty už dosahují mnohem vyšších hodnot.

Jsem překvapen tím, že vařené pivo voní. Měl jsem možnost navštívit jeden pražský pivovar a tam byl odér při vaření pivního moku zcela jiný. Poté jde mladina přes vířivou káď na spilku. Cestou se chladí na zhruba 11 stupňů Celsia. Přidají se kvasnice a ten den máme prakticky hotovo. Dvanáctka totiž kvasí asi sedm osm dní, ale třeba šestnáctka i tři neděle. Na závěr čekají ležácké tanky, kde dochází k dokvašování. Tam se pohybuje teplota od jednoho do tří stupňů.

Na závěr se stočí do pivovarských tanků, sudů nebo lahví. I to jsem si zkusil, a přestože to nevypadá náročně, musel jsem dostat určité rady a tipy, jak láhev natočit co nejrychleji a bez zbytečných ztrát piva. Pokud to neuhlídám, teče pěnivý mok zcela zbytečně kolem. Není to nijak dramatické, většímu úniku zabraňuje pojistka, ale i tak stačí něco vytéct. A co jde nejvíce na odbyt?
„Světlá dvanáctka,“ konstatuje sládek Jan Rada. Minipivovar může vyrábět více druhů základních nefiltrovaných piv v rozsahu od kvasnicového výčepního světlého přes kvasnicový světlý a polotmavý ležák až po tmavý speciál.

Minipivovar svůj základní sortiment doplňuje speciálními a jubilejními pivy z vlastní produkce a také speciály z produkce spřátelených pivovarů. Minipivovar bude také vařit speciální jednorázové várky piva na zakázku podle chuťových přání zákazníka, podle možností a zájmu i za jeho přítomnosti.
Zhruba polovina produkce pivovaru se podle Ladislava Sáse přizpůsobuje dnešnímu trendu. Je stáčena do skleněných a plastových lahví. „Většinou mladší generace nejsou klasičtí pivaři a upřednostňují praktické plastové balení. Co se týče lahví, chceme na trhu uspět s třetinkovým obsahem. Větší objemy jsou spíše dárkové,“ pokračoval Sás.

Na závěr dodal, že celý tým pracuje srdcem a je to prý hlavně jejich zásluha. Já tomu věřím, na vlastní kůži jsem se totiž přesvědčil, že vaření piva není nijak jednoduchá záležitost – je to opravdová alchymie.

Autor: Roman Cichocki

1.1.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

Zdravotnictví - Zdravotnictví Lékař 24 650 Kč Lékaři (kromě zubních lékařů) Lékař/ka. Požadované vzdělání: vysokoškolské. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 24650 kč. Volných pracovních míst: 9. Poznámka: Místo výkonu práce: Nemocnice Cheb, K Nemocnici 1204/17, 350 02 Cheb. Pracovní poměr na dobu určitou (1 rok) - poté možné převedení na dobu neurčitou. Vhodné i pro absolventy. Požadujeme: odpovídající vzdělání dle zákona, trestní bezúhonnost, znalost práce na PC, dostatečná znalost českého jazyka. Nabízíme: náborový příspěvek až 70.000,- Kč, možnost ubytování, výhodné mobilní tarify, 5 týdnů dovolené. Kontakt pro zájemce: telefonicky anebo e-mailem.. Pracoviště: Karlovarská krajská nemocnice a.s. -001, K Nemocnici, č.p. 1204, 350 02 Cheb 2. Informace: Jan Vohralík, +420 354 226 316. Výroba - Výroba Montážní dělník 18 000 Kč Montážní dělníci výrobků z pryže a plastů Operátor/ka výroby (montáže plastových sudů). Požadované vzdělání: nižší střední odborné. Třísměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 18000 kč, mzda max. 25000 kč. Volných pracovních míst: 3. Poznámka: Místo výkonu práce: Skandinávská 2, 352 01 Aš. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Pracovní úvazek 37,5 hod/týdně. Pracovní doba: ranní směna (7:00-15:00 h), odpolední směna (15:00-23:00 h), noční směna (23:00-7:00 h). Náplň práce: plynulý a optimální chod stroje, pravidelná kontrola výstupních výrobků dle rozpisu, správná evidence (identifikace) výrobků, správné vyreportování průběhu směny (reporty), provádění pravidelné údržby, provádění přestaveb linky, úklid na pracovišti, ostatní práce dle pokynů vedoucího výroby (směny). Nabízíme: dlouhá perspektiva zaměstnání ve firmě, možnost využití zaměstnaneckých benefitů, pět týdnů dovolené, dotované závodní stravování, příspěvek na dojíždění. Kontakt pro zájemce: telefonicky anebo e-mailem.. Pracoviště: Petainer czech holdings s.r.o., Skandinávská, č.p. 2708, 352 01 Aš 1. Informace: Pavlína Franková, +420 354 501 258. Služby - Služby Uklízeč, uklízečka 12 500 Kč Ostatní uklízeči a pomocníci Úklid. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 12500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Jedná se o dohodu o provedení práce - poté možné převedení na pracovní smlouvu (na ranní směnu) !!! Místo výkonu práce: Lipová 622/1, 352 01 Aš. Požadujeme: spolehlivost, flexibilita. Kontakt pro zájemce: e-mailem anebo osobně na adrese pracoviště (8:00-10:00 h).. Pracoviště: Belur arttec s.r.o., Lipová, č.p. 622, 352 01 Aš 1. Informace: Dagmar Wilhelmová, . Gastronomie - Gastronomie Kuchař/pizzař 14 900 Kč Kuchaři (kromě šéfkuchařů) Kuchař/ka. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Turnusové služby, úvazek: . Mzda min. 14900 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Místo výkonu práce: Západní 1, 352 01 Aš. Pracovní poměr na dobu neurčitou. Pracovní doba: 9:30-21:30 h. Požadujeme: nutná znalost vietnamské kuchyně, znalost vietnamštiny výhodou. Kontakt pro zájemce: telefonicky anebo e-mailem.. Pracoviště: Thanh binh nguyen -002, Západní, č.p. 2783, 352 01 Aš 1. Informace: Le Huy Duong, +420 721 181 649.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Vlak najel do stáda krav, provoz na trati u Nebanic zastaven

Brožura Chodovské proměny, kterou představuje autor, městský historik Miloš Bělohlávek, se setkala s nečekaně velkým zájmem ze strany Chodováků.

Brožura Chodovské proměny mizela po stovkách kusů doslova před očima

Je to dobré, práce je v regionu stále dost

Karlovy Vary - Přestože na trhu práce je v prázdninových měsících klidněji, udržel se v srpnu podíl nezaměstnaných v Karlovarském kraji na stejné úrovni jako v červenci. Tedy na 2,8 procenta.

Vyjel pětistý vlak plný minerálek

Kyselka – Nákladní vlak plný palet nejenom minerálních vod vyjel v pondělí 17. září z Kyselky.

Hosté se prošli výrobnou nástrojů. Zahrál i Svěcený

Luby - Slavnostmi hudby ožilo o víkendu město Luby u Chebu. V rámci akce se tu konal i den otevřených dveří ve výrobně hudebních nástrojů Strunal Schönbach, který si nenechaly ujít stovky lidí.

Nepropásněte! Prvňáčci z 1. ZŠ v Chebu

Na stránkách tištěných novin postupně představíme všechny děti z našeho regionu, které letos nastoupily poprvé do školy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

https info

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT