Katastrofický scénář, kterého se v souvislosti s teplou zimou obávali včelaři, se nenaplnil. Oproti loňskému roku však včelstva vyprodukovala mnohem méně medu.

„Báli jsme se, že v loňské teplé zimě budou včely předčasně plodovat, spotřebují zásoby, vyčerpají se a uhynou,“ vzpomíná včelař Václav Brenner z Pramenů na Mariánskolázeňsku. „Jaro však přišlo brzy, vždyť včely vylétly z úlů už lednu a únoru. Díky tomu neměly hlad a neobvyklé počasí se na nich nijak neprojevilo. Je ale zvláštní, že oproti loňskému roku, a to byla zima pořádně tuhá a dlouhá, jsme letos vytočili mnohem méně medu. Odhaduji, že vloni to bylo až dvakrát víc než tento rok.“

Včelaři si zatím takovou zvláštnost nedokáží vysvětlit. Jedním z důvodů, proč je letos medu méně, může být skutečnost, že jakmile začaly rostliny masivně kvést, často a intenzivně pršelo.

„V dešti včely špatně létají,“ vysvětluje Tomáš Kraus z Chebu. „Navíc silné přeháňky smyjí z listů medovici a podobné je to s květy. Nektar se smyje nebo naředí. Pokud prší v období, kdy rostliny vykvétají, je jasné, že včely budou mít se sběrem problémy.“
Přestože bude letos medu méně, výrazný nedostatek této suroviny nehrozí.
„V Česku je nejvíc oblíbený med tmavý, takzvaný lesní. Světlé medy lidé tolik nevyhledávají a málokdo si oblíbí například med řepkový. Ale například v Americe patří právě řepkový med k nejvyhledávanějším. Proto většina řepkového medu směřuje k zákazníkům za moře,“ doplnil včelař Brenner.⋌