VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Ve Františkových Lázních nově zavádějí centrální vyvařovnu pro děti ze školek

Františkovy Lázně - „Vím, že pro některé konzervativně smýšlející rodiče může být tato nová stravovací koncepce mírně řečeno trochu stresující, ale jako u všeho nového: nechme proběhnout několik málo měsíců na zkoušku a pak můžeme hodnotit klady nebo zápory," říká starosta. 

16.11.2013 1
SDÍLEJ:

DISKUTUJÍCÍ se při schůzce věnované problematice stravování nejmenších ve Františkových Lázních způsobně hlásili o slovo. Foto: Deník/ Vladimír Kučera

Výraz školní jídelna se ve Františkových Lázních nyní skloňuje skoro ve všech pádech. Potom co prošla nákladnou rekonstrukcí (za 18 milionů korun), má od ledna 2014 začít vyvařovat také pro františkolázeňské mateřské školy (MŠ). A právě z rušení tamních kuchyní (v MŠ) a změny organizace stravování dětí mají někteří rodiče obavy. Představitelé radnice vidí v tomto kroku nejen nutné úspory a věří, že se nový systém osvědčí.

Odpůrci nového, centrálního způsobu vyvařování poukazují například na nepružnost při odhlašování stravy. „Doposud stačilo odhlásit dítě do 8 hodin ráno. Od ledna první přesnídávky nepůjde zrušit, obědy lze odhlásit pouze jeden den dopředu do 14 hodin a svačiny půjde odhlásit v ten konkrétní den do 8 hodin," porovnávala jedna z maminek.

Podle starosty Františkových Lázní Ivo Mlátilíka je nutno i tuto problematiku sjednotit pod jednu střechu. „A co je dobré pro prvňáčky, bude jistě dobré i pro ostatní děti. Stejní rodiče, stejné děti, stejné podmínky. Vždyť cena stravy pro nejmenší strávníky se pohybuje okolo 28,-Kč denně a ruku na srdce, kolikrát do roka ty obědy pro jednotlivé děti budou odhlašovány? Vždy si je mohou vyzvednout rodinní příslušníci, stejně tak jako je tomu dnes u prvního i druhého stupně v ZŠ," vyjádřil se starosta.

Na setkání rodičů a představitelů radnice, školy, ´hygieny´, školek a vedoucí nově rekonstruované jídelny, které se odehrálo v zaplněné aule základní školy, zazněl také názor, že město potřebuje navýšit kapacitu rekonstruované jídelny.

„Město v letních měsících vybudovalo jednu z nejmodernějších kuchyní v celém našem regionu. Tato kuchyně je schopná vařit až tisíc jídel denně," uvedl na rokování místostarosta Milan Ščislák. „Podotýkám, že díky nejmodernějšímu zařízení produkuje toto zařízení stravu ve vysoké kvalitě jak po stránce gastronomické (uchování všech vitaminových, výživných i dalších potravinových hodnot), tak hygienické, ale konečně i po stránce ekonomické. Kapacitu nehodláme zpočátku zcela naplňovat, jedná se spíše o jistou rezervu do budoucna, pro naše další strávníky a seniory. Tedy domněnka, že celá nová koncepce stravování je utvářena z důvodu vyplnění kapacitních ukazatelů, je mylná. Jedná se o zefektivnění celého zastaralého modelu, kdy v každé školce město udržovalo uměle vyvařovnu, zaměstnance i zastaralou, mnohdy až historickou technologii, která neodpovídala v mnohých ukazatelích moderní gastronomii. Než vybavit všechny kuchyně zcela novými spotřebiči, investovat do nich nemalé finanční prostředky, rozhodli jsme se tyto prostředky investovat do jedné centrální moderní kuchyně, která zaručuje všem strávníkům vysokou kvalitu zpracovaných surovin, absolutní hygienu a samozřejmě i cenovou stabilitu. O tom, zda překonáme neúspěchy ´dřívějšího zastaralého dovážení obědů´ dnešní moderní technologií, rozhodne až čas," dodal místostarosta s tím, že se budou snažit ´všechny případné mouchy nového systému vychytat´.

„Vím, že pro některé konzervativně smýšlející rodiče může být tato nová stravovací koncepce mírně řečeno trochu stresující, ale jako u všeho nového: nechme proběhnout několik málo měsíců na zkoušku a pak můžeme hodnotit klady nebo zápory této myslím velmi potřebné a smysluplné změny," řekl starosta Mlátilík. „Opravit nedostatky na základě vlastních zkušeností a vašich případných podnětů můžeme vždy!"

A co ještě na rokování zaznělo? Místostarosta města Ščislák například garantoval, že nový způsob stravování nejmenších nikoho nepřipraví o zaměstnání.

„Můj manžel je turecký muslim, a proto náš malej synek Semih nemůže konzumovat vepřové," uvedla třeba maminka Nikola Düzgünová z Františkových Lázní. „Doposud jsem s tím ve školce neměla problém. A tady mi přislíbili, že s tím nebudou nesnáze ani v budoucnu. Tak tomu chci věřit," dodala.

V Mariánských Lázních, dalším městě lázeňského trojúhelníku z regionu, systém centrální vyvařovny pro tamní mateřské školy nemají. „Ovšem chápu snahu vedení Františkových Lázní o ekonomické úspory. Neznám však všechny aspekty jejich kroků, ale také tak trochu rozumím rodičům, kteří všude chtějí pro děti jen to nejlepší," reagoval na dotaz Deníku ohledně stravování nejmenších místostarosta Mariánských Lázní Petr Horký.

Autor: Vladimír Kučera

16.11.2013 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zdravotní sestry mohou studovat bez dojíždění

Ilustrační fotografie.

OTÁZKA PRO: Jana Kuchaře, starostu Františkových Lázní

Nebyli to migranti. V lázních se ubytovali pouze pracanti

Mariánské Lázně - „Máme tady uprchlíky,“ tato věta se šířila v posledních dnech na sociální síti. Mariánské Lázně vyděsil vyšší počet cizinců, kteří se objevili v budově bývalé úšovické školy. Podle města i majitele objektu ale nejde o migranty, ale o rumunské zaměstnance, kteří pracují v průmyslové zóně Bory.

Další napadení záchranářů

Plesná - K dalšímu napadení záchranářů došlo v Karlovarském kraji. Tentokrát se terčem útoku stala výjezdová skupina z Lubů.

Přepadení seniorky mladíkovi nevyšlo, tak šel vykrást auto

Cheb - Pěkné kvítko asi bude osmnáctiletý mladík. Ten během jednoho dne stihl přepadnout seniorku a ještě vykrást auto.

Denní psychoterapeutický stacionář funguje jeden rok. Je jediný v kraji

Ostrov - Denní psychoterapeutický stacionář už téměř rok funguje v ostrovské nemocnici. Vysoce odborné a specializované pracoviště, které je jediné svého druhu v Karlovarském kraji, rozšiřuje ambulantní péči o pacienty potýkající se s různými psychickými problémy a nemocemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení