Teď statik rozhodl, že tři z pěti posuzovaných objektů musejí být srovnané se zemí. Špatným stavem domů se město Cheb zabývá již dlouho. Zástupci města už několikrát jednali s vlastníkem o odkupu zchátralých objektů. Nabízeli tři miliony korun, majitel však požaduje pět milionů korun, nemovitosti by navíc měly být zatížené pětimilionovou zástavou. Z obchodu proto sešlo.

V lednu se ale stav budov vlivem klimatických podmínek ještě zhoršil, a dokonce mělo údajně dojít k propadnutí stropu. Město proto objednalo statika, který stav domů posoudil. „Statik posoudil pět stavebních objektů, z toho jen dva vyšly jako stabilní,“ sdělila Gabriela Licková, místostarostka Chebu. „U těchto dvou tak bude prozatím stačit, pokud opět dojde k zazdění oken a dveří. Zbylé tři domy ohrožují veřejný prostor,“ sdělila s tím, že můžou ohrožovat chodce i řidiče. Další riziko pak hrozí lidem, kteří by se v objektech pohybovali.

Ilustrační foto.
Křižovatka bude kvůli opravám ulic uzavřená až do podzimu

„Statik také konstatoval zajímavou informaci, že za současný špatný stav domů může také rychlost, s jakou byly objekty narušovány činností sběračů kovů,“ podotkla místostarostka a vysvětlila, že při postupném „rozebírání“ si objekty můžou na změny zvyknout. Statik tedy konstatoval, že tři domy musí projít generální opravou, nebo se musí zdemolovat.

„Teď začne konat stavební úřad,“ dodala Gabriela Licková. Pokud s demolicí nezačne majitel, může ji zajistit právě stavební úřad, který pak bude náklady na vlastníkovi vymáhat.

Podobných objektů v dezolátním stavu v Chebu pomalu ubývá. Bývalý klášter Milosrdných sester na Spáleništi je už srovnaný se zemí, hotová je již také část demolice bývalých kasáren na Zlatém vrchu. V minulém roce se povedlo zbourat také dva chátrající objekty v Májové ulici. Všechny se staly zázemím pro bezdomovce a drogově závislé. Problémem zůstává budova bývalé pošty na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Tam se sice nikdo nezvaný nedostane, z objektu se ale už několikrát uvolnily cihly.