Přesto mezi oblíbené velikonoční tradice patří pečení jidášů. Sladkého pašijové pečiva ve tvaru spirály, která má symbolizovat provaz, na němž se oběsil Jidáš. Mají se péct ve středu a jíst na Zelený čtvrtek před východem slunce pomazané medem. To by mělo sloužit celý rok jako ochrana před hadím uštknutím nebo žihadlem. „Před lety jsem narazila na recept na jidáše. Od té doby je dělám každé Velikonoce. Rodina je zbožňuje,“ řekla Martina Sýkorová.

V Karlových Varech začaly Velikonoce už před Květnou nedělí zahájením Velikonočních trhů, které návštěvníkům nabízí bohatý doprovodný program a kreativní tematické dílny.

Dětské dílny i zdobení vajíček

Malí i velcí se mohou těšit na Velký pátek, kdy jsou na programu velikonoční dětské dílny, kde se budou vyrábět velikonoční dekorace z osení. Malým pak udělá radost Divadlo z bedny s pohádkou Kocour v botách. Pro velké zahrají místní BÁD BOYS.

Ilustrační foto.
Silnice budou během Velikonoc pod kontrolou

Kraslice v Kraslicích

Podstatnou část velikonočních oslav má už za sebou město Kraslice. Konala se tu uplynulý víkend unikátní výstava malovaných vajíček Kraslice v Kraslicích. Ještě předtím pak velký sál kulturního domu zaplavily při jarní výstavě stovky výrobků s jarní a velikonoční tematikou. Ani to ale ještě není vše.

Josef Železný, nový starosta Ostrova.
Novým starostou Ostrova se stal Josef Železný

Velikonoční symboly

  • Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, kdy se slaví Kristovo zmrtvýchvstání.
  • Beránek je jedním z nejstarších symbolů Velikonoc. Traduje se od starého Egypta, kdy je spjat s osvobozením Izraelitů z egyptského otroctví.
  • Vajíčko je symbolem nového života, zrození a plodnosti. Časem se stalo ozdobené vajíčko odměnou pro koledníky za „pomlazení“. Naopak prázdné vajíčko je symbolem smrti a používalo se jako ozdoba na Moranu.
  • Pomlázka nejtypičtější symbol Velikonoc. Měla by být upletena z 6 nebo 12 vrbových proutků.
  • Pašijové hry jsou hry o utrpení a smrti Ježíše Krista. Od Poslední večeře, zrady Jidáše, který prodal Krista za 30 stříbrných, po cestu na Golgotu, ukřižování a zmrtvýchvstání.
  • Velikonoce jsou ale mnohem starší. Vždy byly oslavou jara a plodnosti.