Firma, která je usazovala, posunula o několik metrů dál jejich stožáry kvůli výstavbě obchvatu města. Krajský úřad nyní zrušil rozhodnutí o dodatečném povolení stavby větrných elektráren, který vydal Stavební úřad Aš. Celý problém tak mají v rukách úředníci.

„Celá situace vznikla až poté, co se větrné elektrárny postavily," řekl Miroslav Picka, starosta města Hranice. „Následně se oprávněně ozvali dva lidé z města, kteří měli být účastníky stavebního řízení, ale nebyli z důvodu opomenutí osloveni. A tak se rozhodli nechat celou věc znovu projednat," vysvětlil starosta.

A to i přes to, že stavební povolení bylo vydáno v pořádku. Zhotovitel stavby však nedodržel přesné místo stavby, na které bylo stavební povolení vydané, a elektrárny svévolně posunul.

„Problém vznikl proto, že stavební povolení umožňovalo vytvořit stavbu v místě, kde se nyní nachází silniční obchvat na hranici s Německem. Souhlas s výstavbou větrných elektráren však byl vydaný dávno před tím, než celý obchvat vznikl," podotkl starosta Picka.

Navíc se na úředníky v Hranicích obrátili lidé, kteří bydlí v blízkosti ´větrníků´ a upozornili je, že elektrárny nestojí na místě, na které vydal Stavební úřad v Aši povolení.

Krajský úřad rozhodnutí o dodatečném povolení stavby zrušil.

„Věc jsme vrátili k novému projednání z důvodu nutnosti odstranit vady řízení," uvedla krajská mluvčí Jana Pavlíková. „Rozhodovat by měl v novém řízení opět Stavební úřad Aš," dodala.

„Výstavba dvou větrných elektráren v Hranicích u Aše byla povolena již v roce 2008," řekl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata. Stavební firma, která stavbu elektráren měla na starost, posunula větrné elektrárny, aby nekolidovaly s již dokončenou stavbou obchvatu města Hranice. Řádně si zažádala o povolení změny stavby před jejím dokončením a také ho obdržela. Avšak nepočkala na nabytí právní moci zmiňovaného rozhodnutí a stavbu zrealizovala. Tím postupovala v rozporu se stavebním zákonem," dodal mluvčí Vrbata.