Student Petr Supek z Aše je velikým fanouškem onoho projektu, tak jako spousta dalších ašských občanů.

Projekt je založen na tom, že oněch osmnáct studentů společně zapátrá po střípcích vzpomínek a historie Aše do 6. května 2012. Poté jednotlivé střípky sestaví do jakýchsi krátkých scének. Scény se po dokončení poskládají do celistvého obrazu, jako divadelní hra napříč historií, která dělila oba národy. Mladí lidé, kteří budou zároveň i herci, se pokusí prohlédnout do budoucna a celé představení zahrát mezi realitou a fikcí v přistaveném nákladním vagónu na nástupišti v Aši.

„Momentálně se nacházíme ve druhé části projektu," řekl Karel Hájek, vedoucí českoněmeckého projektu. „Zpracováváme se skupinou osmnácti holek a hochů z Čech a z Bavorska rok 1951 v Aši společně s rokem 1859 v Schirndingu. Doufáme, že se bude hra všem líbit. Je to velice neobvyklý způsob, jak zaujmout pozornost kolemjdoucích i diváků, kteří přijdou úmyslně," dodal.

Projekt Schirnding Unlimited se poprvé s některými útržky z budoucí divadelní hry představil při podpisu Memoranda o železniční dopravě 23. dubna 2012 v Hofu. Herci nacvičují divadelní představení každý den, až do 12. června, kdy představení oficiálně zahrají v Schirndingu a o den později také v Aši. „ Je to opravdu skvělý nápad," řekl Petr Supek z Aše. „Nečekal jsem, že mě nějaká divadelní hra takhle zaujme," dodal.

(hel)