Rozšířené sjezdové tratě, zlepšené dojezdy sjezdovek a řada dalších novinek čekají na vyznavače zimních sportů v nadcházející lyžařské sezóně na Ašsku a Kraslicku.

Důležitá zpráva pro návštěvníky hor je, že ceny permanentek zůstanou stejné.

„Ceník i provozní dobu jsme zachovali stejné jako v minulé sezóně. Chceme tím lidem vyjít vstříc, jelikož se všude zdražuje, tak aspoň ať sport je za stejné peníze," upřesnil manažer ašských sportovišť Karel Kolman.

Na Kraslicku se mírně zvýšit ceny chystá jen středisko Lišák ve Stříbrné. „Bohužel nás k tomu nutí růst cen energií, zvýšení DPH a vysoká cena pohonných hmot," zdůvodnila provozovatelka stříbrnské kotvy Jana Izáková. Například celodenní jízdné podraží o dvacet korun. Kompenzací pro lyžaře má být zavedení volné WiFi v celém areálu.

Ašsko

Také lyžařské středisko Aš se pilně připravuje na novou sezónu 2012/2013. V průběhu letních měsíců prováděli zaměstnanci střediska drobné údržbové práce, jako je sekání trávy nebo pravidelný servis unášečů, či opravu objektů.

„Pustili jsme se do menší generální opravy rolby ‚Lavina PL 800'. Máme v plánu jí na zimu obléct 'nový kabát'," prozradili zaměstnanci lyžařského střediska na svých webových stránkách. „Nejzásadnější změnou prošel dojezd sjezdovky číslo tři. Byla tam upravena a srovnána plocha dojezdu včetně průjezdu pro rolbu. Rozvaděč dětského vleku dostane svůj přístřešek," dodali.

Kraslicko

V Kraslicích se vleky Krajka a Saporo, které provozuje tamní Lyžařský klub Tatran Kraslice, pustily do instalace odbavovacího systému. Ten jim dosud chyběl. „Postavili jsme nové turnikety," hlásí z Krušných hor Martin Vlček, člen Tatranu. „Novinkou budou navíc nové internetové stránky, kde bude možné dění na sjezdových tratích sledovat on-line prostřednictvím webových kamer," doplnil Vlček s tím, že Krajka ani Saporo letos zdražovat nebudou.

Do modernizace areálu se pustil i skiareál v Bublavě. Největší investicí je podle tamního vlekaře Jiřího Lhoty nákup nového odbavovacího systému. „Jedná se o světově nejmodernější bezdotykové turnikety, které přispějí k většímu pohodlí při odbavení," uvedl Lhota. „Výrazně jsme rozšířili také prostory půjčovny lyží, lyžařského servisu a lyžařské školy. Servis lyží tak budeme poskytovat i na počkání. Novinkou je navíc úschovna lyžařské výstroje, kterou ocení zejména lyžařské kurzy," doplnil. Na Bublavě také odzvonilo výmolům, které turisty obtěžovaly. Opravená je výrazná část průtahu obcí a také komunikace vedoucí ke skiareálu. V jeho těsné blízkosti navíc vlekaři upravili odstavné plochy, na kterých se při oblevě tvořily nánosy bahna.

Kdy lze očekávat plný nástup zimy, zatím meteorologové předpovídat nechtějí. „Bylo by to, jak věštit z křišťálové koule. Lyžaři si ale určitě přijdou na své," uvedl Rudolf Kovařík z klimatologické stanice v Šindelové.

Obchody se zimním zbožím registrují první nápor milovníků hor. „Zájem je především o lyžařské boty a rukavice. Lidé především preferují zboží v cenových akcích," sdělila Martina Polanová, prodavačka v jednom ze 'sportů' v regionu.