Zeman nebo Schwarzenberg? O tom se v uplynulých čtrnácti dnech diskutovalo všude. Na pracovištích, v hospodách, při sportu, doma… Málo které téma tak polarizovalo celou Českou republiku, chebský region nevyjímaje.

Obyvatelé Chebska mají za sebou první přímou volbu prezidenta. Jen málokoho téma nezajímalo, naopak kandidáti vyvolávaly bouřlivé emoce. Není tak divu, že se lidé rozdělili na dva tábory. Také v redakci Chebského deníku vysely plakáty pro 'Karla' i proti němu. A tak to bylo na řadě pracovišť.

„Nepamatuji si, že bychom se o politice v práci bavili tolik, jako teď," zhodnotil jednatřicetiletý Tomáš Kolář z Chebu. „Navíc jsme se kvůli tomu několikrát – mírně řečeno – nepohodli."

Velká část oslovených voličů přiznala, že se neshodli ani v rodině.

„Volila jsem Miloše Zemana a upřímně nechápu, jak mohla část mé rodiny zvolit 'knížete'," řekla třiadvacetiletá studentka Anna Kučerová z Chebu.

„Koho jsem volila, si nechám pro sebe," neprozradila svého favorita Oldřiška Kastlová, která dorazila do volební místnosti ve druhém volebním okresku jako první. Jak vysvětlila, také mají v rodině dva tábory.

A podle reakcí některých obyvatel regionu se emoce hned tak neuklidní. Například sociální sítě se plní komentáři fanoušků Karla Schwarzenberga, kteří se chtějí kvůli nové hlavě státu odstěhovat.

Jedním z úkolů nového prezidenta tak bude stmelit republiku. Miloš Zeman už v prvním projevu uvedl, že chce „být prezidentem dolních 10 milionů odprava doleva."