Volné diskuze se z webových stránek měst a obcí potichu vytrácejí. Naposledy je zrušily třeba Mariánské Lázně. Někde jsou důvodem vulgarismy, jinde například reklama.

Zrušená diskuze se obyvatelům Mariánských Lázní nelíbí, a proto na problém Deník upozornili. Na dubnovém rokování tamní zastupitelé rozhodli, aby radní stanovili pravidla diskuse a znovu diskusní fórum zprovoznili. Místo toho čeká na občany formulář.

„Pro diskuzní účely je vytvořen na titulní stránce dole odkaz 'Dotazy'," uvedl starosta města Zdeněk Král. „Po rozkliknutí se objeví formulář, kam lze příspěvek směřovat," popisoval s tím, že dotaz pak putuje k administrátorovi, který jej předá kompetentní osobě k odpovědi. „Dále je odkaz na Facebook města, kde je možné rovněž přispívat," podotkl starosta.

To se ale místním příliš nelíbí, protože se chtějí také na internetových stránkách města dozvědět, co trápí jejich spoluobčany. Navíc kritizují, že měly být údajně diskuze zrušené poté, co starostovi a jeho rodině někdo vyhrožoval fyzickou likvidací.

Volná diskuzní fóra nefungují od roku 2009 ani v Chebu. „Rozhodně to nebylo proto, abychom se vyhnuli kritice," uvedl již dříve Tomáš Ivanič z chebské radnice, který obyvatelům na stránkách města Chebu odpovídá. „Nepotýkali jsme se ani tak s vulgarismy, jako spíš s reklamou." Podle Ivaniče uveřejňují všechny dotazy. „Alespoň doufám, že jsme někdy na nějaký nezapomněli," dodal.

Podobně je tomu v Aši, kde volné diskuze nezavedli nikdy. „Je jasné, že občas zazní kritika, je ale dobře, že s námi lidé komunikují," vysvětlil před časem Milan Vrbata, mluvčí ašské radnice. „Když třeba člověk není spokojený s odpovědí, napíše znova."