Po primářích Karlovarské krajské nemocnice čeká stejná obhajoba postů i vrchní sestry a laboranty. Vedení nemocnice je sice ponechalo ve funkcích, ale zároveň vyhlásilo výběrová řízení, do nichž se vrchní sestry mohou, ale také nemusejí přihlásit. Pokud ale budou chtít ve vedoucích funkcích pracovat i nadále, musí tato řízení absolvovat.

„Je to kvůli novým smlouvám, které by propříště měly být manažerského typu. V komisích zasednou primáři a zástupci odborů. Vrchní sestry tak získají statut silnější pozice," vysvětlila Barbora Silná, mluvčí Karlovarské krajské nemocnice (KKN).

Jenom v karlovarské nemocnici je přibližně pětadvacet oddělení, jejichž vrchní sestry by musely projít výběrovým řízením.

Stejný postup uplatnila nemocnice v loňském květnu u primářů. Tehdy bylo odvoláno z funkce pět primářů, kteří byli do výběrového řízení zároveň pověřeni vedením svých oddělení. Vedení nemocnice to vysvětlilo zprovozněním Pavilonu akutní medicíny (PAM), který začal fungovat v září.

„Jedná se o urologii, ortopedii, ARO, internu a kardiologii. Důvodem je dokončování PAM, který v sobě koncentruje velkou část akutních oborů, což s sebou přináší vyšší nároky na vzájemnou koordinaci a kooperaci všech dotčených oborů," vysvětlila tehdy strategii KKN Barbora Silná, mluvčí krajské nemocnice.

„Pokud dojde ke vzájemné shodě mezi primariáty o společném postupu a fungování PAM, pak budou primáři jmenováni na své posty zpět. Pokud nedojde ke shodě v průběhu května a června, budou případně na tyto pozice vypsána výběrová řízení," vysvětlila mluvčí.

Tento proces dal podle vedení nemocnice všem primářům možnost obhájit svou pozici a tím získat i silnější mandát. Podobný postup tehdy nemocnice zvažovala i v případě dalších primariátů, které bezprostředně s chodem PAM nesouvisí. Nemocnici nakonec podle mluvčí Silné opouští pouze jeden primář, s nímž se nemocnice na další spolupráci nedohodla.

„Vrchní sestry tehdy odvolány nebyly, ale i s nimi chtělo vedení nemocnice jednat o společném postupu při fungování PAM.

Nyní tedy došlo i na ně, a to v době, kdy je nálada v nemocnici na bodu mrazu. Především kvůli Pavilonu akutní medicíny, v němž téměř nic nefunguje, jak má. „Když se pavilon otevřel, byl plný nedodělků. Sestry jsou zde přetěžované a je jich málo, chování vedoucích manažerů je k nim drsné, až arogantní. Spousta věcí nefunguje, i když se všichni snaží odstranit ty problémy, které odstranit jdou. Nejvíce vadí, že zde nelze otevřít okna, vzduch je suchý, lůžka téměř neprojdou dveřmi, stále se čeká na další přístrojové vybavení," sdělil jeden z lékařů pod přísnou anonymitou.

Stejné výhrady zaznívají i od pacientů, kteří se v Pavilonu akutní medicíny léčili. Těm zase vadilo, že postele jsou příliš blízko u sebe, mizerné jídlo a naprostá ztráta soukromí. Kamery je doslova monitorují na každém kroku, třeba i na toaletě. Oceňují ale práci sester, které prý pro jejich pohodlí dělají, co mohou.

A aby toho nebylo málo, otazníky se vznášejí nad Luďkem Nečesaným, předsedou představenstva KKN.

Ten na dotaz, zda hodlá na tuto funkci rezignovat, sice uvedl ´no comment´, ale nic víc. Hejtman Josef Novotný od něj oficiálně žádnou rezignaci neobdržel, ale připustil, že už také leccos slyšel. „S Luďkem Nečesaným se sejdu ve středu ráno. Pak budu vědět víc," uvedl hejtman.