Špatná známka z písemky, nebo vši? Dá se říci, že obávaný parazit je pravděpodobnější než pětka z češtiny. A to i přesto, že školáci ještě ani nestačili zahřát své židle ve školních lavicích.

Některé školy na Chebsku už před výskytem vší varují rodiče. Zbavit se takových parazitů, kteří jsou čím dál odolnější, není vůbec jednoduché.

„Ještě ze školy nepřinesli všechny učebnice, ale poznámku o tom, že ve škole se objevily vši, už máme," řekla jedna z maminek z Chebska. „Už mi na tom nepřijde nic výjimečného. Varování v žákovské knížce máme několikrát do roka, takže jsme zvyklí. Naštěstí mám dva syny a ti nosí krátký sestřih. Takže se nám breberky vyhýbají jak ve škole, tak na táborech."

Právě vlasy dlouhé jeden centimetr obávaným a odolným parazitům nesvědčí. Proto lékárníci více než drahé preparáty doporučují u chlapců strojek a krátký sestřih. „Je to jednoduché a účinné řešení," podotkla lékárnice. To u holčiček zakládajících si na krásných dlouhých vlasech je řešení mnohem složitější a hlavně zdlouhavější.

„Ze školy je dcera letos ještě nepřinesla," řekla Hana Mourková z Mariánských Lázní. „V loňském roce je chytla jednou. Zda ve škole, nebo na kroužku, nevíme. Nejdříve jsem se zděsila. Od mala mám zafixované vši se špínou. I když dnes vím, že to není tak jednoznačné, říkala jsem si, že takovou ostudu nepřežiji. Pak jsem rychle běžela do lékárny. Boj s vešmi jsme vyhrály, ale nebylo to nic jednoduchého. Bylo potřeba hodně trpělivosti."

Nejhorší je, že prevence proti vším neexistuje. Leda že by rodiče dítko ostříhali dohola. Ti, kdo vlasy u svých ratolestí chtějí, se musí připravit na riziko, že se jim v pokrývce veška usadit může.