Všech pět budov totiž nedávno koupil nový majitel, který je chce celé zrekonstruovat a vybudovat tam malometrážní byty. Domy jsou vybydlené už několik let a dosud uvnitř bydlelo několik bezdomovců. Přitom před desítkami let patřily k jedněm z nejhezčích budov v Chebu. „Jsme rádi, že se konečně začne něco v domě dělat,“ neskrýval radost chebský starosta Zdeněk Hrkal. „Poničené domy koupila společnost Leko Real z Příbrami a v tuto chvíli na místě provádí vyčištění celého domu od sutin a nepořádku,“ poznamenal starosta.

Největším problémem bude znovu vybudovat podlahy, které téměř ve všech domech chybí. „V současné době probíhají vyklízecí práce a pokrývání střechy. Rekonstrukce bude plynule navazovat ihned po dokončení těchto prací. První se musí udělat podlahy, které v domech nyní chybí,“ sdělila jednatelka společnosti Michaela Březovská.

A kdy by mohlo být hotovo? Pokud vše půjde bez komplikací, mohla by rekonstrukce skončit ještě v letošním roce. Reálně spíše do poloviny roku 2019.

Ilustrační foto.
Kam s ním? Radnice hledá místo pro nový skatepark


Firmu k rekonstrukci přiměla zejména velká poptávka po bytech v této oblasti. Dále také jejich zkušenosti s rekonstrukcí domů a následným pronajímáním bytů v Příbrami. „Vedení společnosti bylo při prohlídce objektu udiveno, v jakém stavu jednotlivé domy jsou. Měli za to, že budou vypadat lépe,“ řekl Zdeněk Hrkal.

Celkem by v pěti domech měla vzniknout stovka bytů o velikosti 1+kk anebo 1+1, tedy 25 až 37 metrů čtverečních. Celková obytná plocha činí 3 tisíce metrů čtverečních. „Noví majitelé mají zájem i o pozemky, které se nacházejí za činžovním domem a které patří městu. Zatím je prodávat nebudeme, vyčkáme, až si budeme jisti, že je celá rekonstrukce domů na dobré cestě,“ poznamenal chebský starosta.

V tuto chvíli se za domy ve Wolkerově ulici, kde se dříve nacházely zahrádky, kupí hromady odpadků, které tam nanosili bezdomovci a Romové, kteří v této lokalitě dříve bydleli. Několik posledních let se předchozí majitel snažil dům alespoň trochu zabezpečit a nechával pravidelně zazdívat okna a vstupní dveře do domu. Za několik dní už však bezdomovci udělali do zdiva díru a opět se do domu dostali.

Ještě nedávno třem z pěti zničených domů hrozila i demolice, kterou doporučil statik. Na jejich špatném stavu se podepsali nejen původní obyvatelé domů, ale také sběrači kovů, kteří z domů odnesli všechny kovy, které pro ně měly hodnotu. Domy ve 'Wolkerce' nejsou jedinými vybydlenými objekty v Chebu. Už několik let neúspěšně bojuje město také s majiteli bývalé pošty v dolní části náměstí, ze které v minulých letech opadávaly velké kusy římsy přímo na chodník. Nyní tomu brání připevněné sítě.

Ilustrační foto
Část úřadu čeká stěhování