Pro někoho jako by to bylo včera, pro ty mladší ročníky dávná historie. Od hektických událostí 17. listopadu 1989 letos uplyne už šestadvacet let. A tento den, kdy studenti vzpomínali na Jana Opletala, kterého v roce 1939 zastřelili Němci a posléze brutálně zasáhli proti vysokoškolským studentům, zahájil neuvěřitelný sled událostí, které do té doby normalizační Československo změnily na demokratickou zemi. Sametová revoluce změnila dějiny. Vyjma událostí ze 17. listopadu, kdy byli demonstranti napadeni Veřejnou bezpečností, nebyla revoluce provázena násilím a během státního převratu nebyl zmařen jediný život. Lidé v čele se studenty tehdy ukázali, že se přestávají bát, komunistický režim zase prokázal, kam až je schopen zajít. A protestovat proti němu, to vyžadovalo odvahu.

Petr Zahradníček, Loket: To si vzpomínám naprosto přesně. Studoval jsem třetím rokem na vysoké škole pedagogické v Plzni a v tu dobu jsem byl marod. Ovšem pod vlivem těch překotných událostí jsem nemoc ignoroval a ke svým studentským kolegům jsem se okamžitě připojil. A to i s naší kapelou Pestalozzi. Na tuto dobu vzpomínám velmi rád. 

Tomáš Kábrt, Sokolov: Patřil jsem mezi lidi, které při podobných výročích policie zatýkala. Proto jsme se museli s partou podobně stíhaných lidí někam uklidit. Tehdy jsme v Horní Blatné sázeli stromky a plánovali, jak pojedeme na Den lidských práv 8. prosince do Prahy. O probíhajících událostech jsme se dozvěděli po návratu a připojili se ke studentům. 

Miloslav Vrána, Mariánské Lázně: To si pamatuji přesně 17. listopadu 1989 byl pátek a s přáteli jsme si šli jako obvykle zahrát karty. Hostinský ale přepnul televizi na německý kanál a my jsme s překvapením zjistili, v co se vyvinula pietní akce k uctění památky Jana Opletala. Ke kartám už jsme se nedostali. A to nejen ten večer - poté už měl každý jiné starosti…