Několik desítek lidí si o víkendu na Chebsku připomnělo konec 2. světové války. Na památných místech byla k vidění historická vojenská vozidla. Akce nesla název Jízda osvobození 1945 – 2010. Kolona historických aut projela přes Cheb do Hazlova a dále pokračovala směrem do města Hranice. Celou akci měla pod záštitou ašská kulturní agentura T –team.

„Jízdu osvobození jsem si před třemi lety vymyslel sám,“ informoval vedoucí agentury T–team Josef Týma. „Protože se akce tenkrát dočkala velkého úspěchu, město Aš ji podpořilo a dnes je součástí grantového systému města,“ konstatoval Josef Týma.

Lidé a zájemci si už po třech letech na tento připomínkový akt zvykli. „Nejen že se na tuto akci občané těší, ale berou ho jako malou tradici, což mě nesmírně těší,“ poznamenal Josef Týma. Důkazem, že si zájemci na připomínkovou akci zvykli je fakt, že Josef Týma dostával již téměř před měsícem telefonáty, kdy se ho lidé ptali, zda bude letos Jízda osvobození.

Nejdříve se kolona historických vozidel seřadila u pomníku 1. pěší divize na chebské Ypsilonce. Tady pronesl Josef Týma proslov a položil na pomník kytici. Dále kolona vozidel pokračovala do Hazlova, kde se konal koncert kapely PIC – NIC. Následoval průjezd vozidel centrem Aše a nakonec kolona dorazila až do Hranic, kde se konal i pietní akt na náměstí T. G. Masaryka.

Všem přítomným se Jízda osvobození líbila. „Stalo se to pro nás tradicí. Máme tu poblíž chatu a pokaždé se sem vypravujeme,“ řekla Jaroslava Hezoučká z Královského Poříčí. Své dojmy vylíčili i další z přítomných. „Tento připomínkový den je především pro starší ročníky, kteří si pamatují tu hrůzu války a připomenou si, že už je tomu všemu konec,“ řekla další z účastnic Agáta Fialová taktéž z Královského Poříčí. „Minulý rok jsem tady byla až v květnu, a tak jsem historickou kolonu aut neviděla,“ dodala Fialová.

Jan Buriánek

Mlýnská věž u hradu Cheb byla vybudována v poslední čtvrtině 15. století v rámci rozšiřování a zesilování městské fortifikace.
Mlýnská i Čertova věž jsou unikátní historické stavby