Postarat se o zatoulané psy do té doby, než si pro ně přijede jejich majitel. Takové bylo a je poslání všech útulků v republice. Na Chebsku se ale množí případy, kdy majitelé umisťují do útulků psy, které nezvládají.

Do chebského útulku v Horní Hraničné se poslední dobou dostává mnoho hyperaktivních a agresivních psů, kteří vše devastují.

„Poslední dobou se nám tu často objevují kříženci ovčáka a pitbula, kteří jsou agresivní a nezvladatelní," postěžovala si vedoucí chebského útulku Marie Lokingová. „V nedávné době se tito psi, kteří pravděpodobně pocházejí od jedné feny, našli v německém Buchwaldu v jímce. Shodou okolností je našel jeden německý sedlák, který je zachránil. Také tady v útulku máme podle mého názoru jejich 'bratra', kterého před půl rokem přivezla městská policie. Před více než šesti měsíci jsme ho předali novému majiteli do Kraslic. Ten ho nezvládal a také se ho zbavil," upřesnila. Navíc Marie Lokingová tvrdí, že vypátrala původní množitelku těchto psů, kteří pocházejí od jedné feny.

Dokonce Zdeněk Srstka z pořadu 'Chcete mě?' se velice divil, že se v chebském útulku nachází tolik nezvladatelných, nemocných a agresivních zvířat. Mnozí vidí příčinu v tom, že se do místního útulku sváží psi z celého širokého okolí, protože v jiných zařízeních je prostě nevezmou.

Problém je podle Lokingové také v městské policii a dalších orgánech, které nejeví snahu vypátrat majitele psů. „Nejsnazší je odvézt psa do našeho útulku, my se o něj postaráme a nikdo jiný nemá žádné starosti," dodala Lokingová s tím, že řešení vidí v kastraci problematických psů.

Zaměstnanci chebského útulku také pomocí svých kontaktů pátrají po původních majitelích odložených psů. Ve většině případů se jim podaří je vypátrat. Další akce, kterou proto plánují, je pojmenovat psy podle jejich původních majitelů a vyvěsit je na webové stránky útulku. Ti by si poté rozmysleli, zda nebohého čtyřnožce jen tak někde vyhodí.

„Měly by se zpřísnit zákony o týrání zvířat a všeobecně by se mělo více o takovýchto problémech mluvit. Vymyslel bych přísné tresty pro majitele, kteří svého psa jen tak nechají napospas osudu," sdělil Petr Musil z Chebu, který svého čtyřnohého mazlíka velice miluje.