Slušnou sumu do kasy získaly obce a města, které byly nejúspěšnější v Lize odpadů 2013. V kategorii do 1000 obyvatel si tak Šemnice na Karlovarsku přilepšila jako vítěz o 60 000 korun. Stejnou částku dostane za první místo rovněž Ostrov v kategorii nad 1000 obyvatel. Slavnostní vyhlášení výsledků Ligy odpadů se konalo včera a ceny se udělovaly už poosmé.

V letošním roce soutěžily všechny obce a města z Karlovarského kraje, které jsou zapojené v systému EKO KOM. „Liga odpadů je součástí společného projektu Karlovarského kraje a společnosti EKOKOM na podporu třídění odpadu," uvedl krajský radní Václav Jakubík.

Letos se vůbec dařilo především sběračům a třídičům z Karlovarska. V obou kategoriích by na pomyslných stupních vítězů obsadili celkem čtyři místa ze šesti. V kategorii do 1000 obyvatel skončily na druhém místě Otovice na Karlovarsku (odměna 30 000 Kč) a třetí byly Tuřany z Chebska (odměna 10 000 Kč).

V kategorii nad 1000 obyvatel, kde se udělují stejné finanční odměny, skončily druhé Karlovy Vary a třetí byly Lázně Kynžvart.

„Do soutěže jsou automaticky zařazeny všechny obce zapojené do systému EKO-KOM. Hodnotí se u nich mimo jiné výtěžnost jednotlivých druhů odpadů v kilogramech, dostupnost veřejné sběrné sítě a její efektivita. Součástí je i kontrola používaných systémů sběru u vybraných finalistů," uvedl regionální manažer systému EKO-KOM Václav Maršík.

Ostrov, který letos zvítězil v kategorii sídel s počtem obyvatel nad jeden tisíc, byl loni třetí. Místostarosta Milan Matějka tak vnímá posun na první místo jako velký úspěch. „Rozšířili jsme stanoviště pro kontejnery na tříděný odpad, přidali jsme další na třídění textilu. Ve městě je k dispozici několik desítek míst, kam lze roztříděný odpad z domácností vyhazovat," dodal.