„Nápad na vytvoření kalendáře jsem si přenesl už z Plzně, když jsem sloužil na záchrance tam,“ řekl ´otec´ akce Rosťa Stach. Kalendář na příští rok je totiž už jeho třetím počinem. „Předchozí dva ročníky byly s výtěžkem pro nadační fond Šance onkoláčkům,“ uvedl.

A co vedlo mariánskolázeňskou záchranku věnovat výtěžek na psí útulek? „To je zásluha mé kolegyně Svitlany Chmelířové.“ Těsně před loňskými Vánoci totiž oba vyjeli ke staršímu muži. Při příchodu na ně čekal pán, který už tři dny nejedl. Výjezdová skupina se při zásahu dozvěděla o mnoha tragédiích v životě tohoto muže. Tomu zbyl jediný živý tvor, krásný pejsek, který měl v misce tvrdý chléb. Jeho majiteli každý měsíc zbývala na živobytí pouhá tisícikoruna, a proto byl pejsek jediný, který alespoň něco málo jedl. A protože oba mají svou práci jako poslání, začal jejich nejdelší výjezd. Posádka zajela v jednu hodinu v noci na nejbližší benzínku a koupila alespoň něco málo k jídlu. Ani tím ale výjezd pro tuto skupinu neskončil. Hned po noční zajela záchranářka Svitlana do obchodu, aby muži nakoupila. Nakonec skončil muž v nemocnici a jeho pejsek v útulku. Proto ta pomoc právě psímu útulku. „Bylo jasné, kam za naši základnu věnujeme výtěžek z kalendářů. Kolegyně sehnala prodejní místa, která jsou na stránkách Záchranáři Mariánské Lázně,“ řekl záchranář. „Kalendáře jsme vytiskli hlavně díky sponzorským darům,“ uvedl Rosťa Stach.

Charitativní kalendář získají zájemci, kteří dvěma stovkami pomohou nejen na vybraných místech v Mariánských Lázních, ale také v Lázních Kynžvartu nebo v Chodové Plané a samozřejmě přímo v psím útulku v Mariánských Lázních.

Ani zbylé kalendáře nezůstanou bez užitku. „Co zbude, odvezeme s kolegyní do chebské nemocnice na dětské oddělení,“ dodal.

Zpívající fontána a kolonáda v Mariánských Lázních
Kolonáda slaví výročí