Pozemky mají velikost kolem dvou hektarů. Starosta Chebu Antonín Jalovec přiznává, že směna pozemků je pro město nevýhodná, ale pozemek je pro Cheb poměrně důležitý, a tak podmínky státu přijme.

„Bohužel je přístup státu z hlediska směny pozemků s obcemi naprosto nevýhodný. A nás to bude stát hodně peněz, nicméně následně bychom dokázali tuto nevyužitou plochu poměrně dobře zužitkovat,“ sdělil Antonín Jalovec.

Cheb musí při směně nabídnout státu jiný pozemek, který musí být o minimálně 30 procent větší, než ten, o který má město zájem. Navíc musí být zemědělsky využitelný.

„Nabídli jsme proto státu plochu o velikosti tří hektarů nedaleko obce Jindřichov, kde vede i jedna z chebských cyklostezek. Stát následně nechá oba pozemky ocenit. Na rozdíl od toho svého, jehož hodnota se odvíjí od současných cen, se hodnota toho nabízeného počítá podle cen z roku 1991. Takže za metr našeho pozemku dostaneme necelých pět korun, za metr státního musíme zaplatit pět stovek,“ posteskl si chebský starosta.

Stát tak od ceny svého pozemku, která je zhruba 14 milionů korun, odečte jen malou část a zbytek musí město uhradit.

„Podmínky jsou velmi tvrdé, ale lokalita nedaleko centra města je pro budoucnost natolik zajímavá, že nám nezbývá, než tyto podmínky akceptovat,“ poznamenal starosta města Chebu.

Ilustrační snímek
Sezona v Krušných horách je ohrožená, odhlašují se hosté

Nevýhodné podmínky při směnách obecních pozemků se státem potvrdil i místostarosta a budoucí senátor Miroslav Plevný.

„Jedná se o podmínky, které platí v celé České republice a jsou dány legislativou. Přitom jiná možnost než směna nepřichází při nabývání pozemků od státu v úvahu,“ vysvětlil Miroslav Plevný.

„Právě nerovný přístup při směnách pozemků se státem je jedna z věcí, kterým se chci jako senátor určitě věnovat a budu usilovat o jejich změnu,“ poznamenal Plevný.

Co by mělo na pozemku vedle sportovního hřiště stát se zatím neví. Město přemýšlí nad několika variantami.

„V úvahu připadá vybudování nového sportoviště, popřípadě bychom tu mohli udělat nové parkoviště. Určitě bychom tam však ale nepostavili nový bazén. Lokalita je totiž z hlediska rozlohy nevhodná,“ dodal starosta Jalovec.