Mají silnou motivaci, chuť pomáhat, oplývají mládím, energií a nevadí jim manuální práce. Chtějí poznávat nové země a svým přístupem k životu možná i trochu změnit svět. Řeč je o partě jedenácti dobrovolníků, kteří přijeli z různých koutů světa na hrad Hartenberg v Hřebenech, aby zde přidali ruku k dílu a zapojili se do záchrany a oživení této památky. Mnozí z nich Českou republiku nikdy předtím nenavštívili, a přesto tu hodlají pomáhat a zanechat za sebou kus práce a přitom navázat nová přátelství, poznat českou mentalitu a nasát atmosféru středověkého panství uprostřed lesů.
„Je to skvělá příležitost potkat spoustu nových lidí. Za sebe také mohu říci, že se mi ve vaší zemi moc líbí a ze všeho nejvíce mě uchvátilo české pivo," rozesmál se osmnáctiletý Španěl Miguel Calva z Barcelony. „Velice na mě zapůsobili zdejší lidé, tím jak jsou milí, hlavně když se někde ptám na cestu, tak se mi pokaždé snaží ochotně poradit. Z toho mám opravdu dobrý pocit," svěřila se sympatická Kosar Olha, pocházející z ukrajinského města Lviv.

Do práce se mladí pouštějí s vervou. Za úkol mají čištění a rozšiřování severní příjezdové cesty ke staveništi hradu pod věží. „Tady kátrují suť, třídí cihly a kámen. Část tohoto materiálu pak využíváme při zdění a vyrovnávání terénu," upřesnil kastelán hradu Bedřich Loos.
„I když zvedám kameny a cihly, necítím, že by mě to nějak fyzicky vyčerpávalo. Už dopředu jsem věděla, do čeho jdu, takže s prací rozhodně žádný problém nemám. Naopak. Jsem nadšená a inspirovaná Béďou, který nám ukazuje cíl a vysvětluje, že i malý kousek odvedené práce je při záchraně hradu velkou pomocí," prohlásila Olha. 

Nejde však jen o samotnou renovaci Hartenbergu. „Důležité je, že se tu každý rok potkávají lidé z nejrůznějších zemí a vytváří se mezi nimi určité vztahy. Jde také o zbavení se předsudků a zjištění, že všichni lidé z celého světa mají mnoho společného a mohou si jeden s druhým skvěle rozumět," uvedla Alena Fričová, vedoucí kempu Mezinárodní dobrovolnické akademie.