"Zdravím vás, jmenuji se Simona. Jsem záchranářka a celou dobu vás budu podcasty provádět. Prostě se podíváme pod pokličku naší záchranářské práce. Jak to vůbec na té záchrance funguje. Těším se na vás v lednu u prvního dílu. Tak na slyšenou," říká Simona v upoutávce na novinku Zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje.

O podcasty se záchranáři pokoušejí i jinde v České republice. Příkladem mohou být pražští záchranáři. S tamní mluvčí v podcastu probírají první pomoc, resuscitaci malých dětí, rozdíl mezi linkou 112 a 155, aplikaci Záchranka, falešné hovory na tísňovou linku i vybavení sanitek.

Podcasty si oblíbil i jeden z nejsledovanějších českých lékařů na sociální síti Marek Dvořák, ale i veřejnost. Marek Dvořák pracuje jako lékař ve Fakultní nemocnici v Motole na urgentním příjmu a jako lékař letecké záchranné služby Fakultní nemocnice Hradec Králové. V jednom ze svých posledních podcastů mluvil například o tom, jak se správně chovat u nehody, aby člověk neudělal více škody než užitku. Nebo jak si můžeme všichni našeho života více vážit a dělat díky tomu lepší rozhodnutí. Posluchači se také dozvěděli, jak vnímá téma smyslu života člověk, který se setkává se smrtí téměř denně. Například na síti Instagram ho pod přezdívkou dvorak155 sleduje přes 175 tisíc lidí. Sdílí tam příběhy ze své záchranářské práce a předává užitečné informace a rady, které mohou zachránit život.

Podcast je zvukový pořad, který si lze poslechnout online anebo v aplikaci v chytrém telefonu. Jeho výhodou je, že si svůj oblíbený pořad mohou zájemci pustit kdykoliv. Jednotlivé díly se stahují automaticky v případě, že bude uživatel chtít pořady v podcastové aplikaci takzvaně sledovat. Poté mu neujde žádný díl. Slovo podcast vzniklo složením názvu iPod (přehrávače od firmy Apple) a anglického slova broadcasting. Prozatím nikdo nepřišel s lepším českým názvem. Proto se také v češtině, stejně jako na celém světě, stále používá anglické označení podcast.

Nemocnice Sokolov
Milionový dar od města zajistí větší komfort pacientům i personálu