Pěvecká soutěž Kosák, kterou pořádají na základní škole ve Františkových Lázních, se dočkala svého již jubilejního desátého ročníku. Žáci františkolázeňské základní školy tak mezi sebou objevili možná nové Dary Rollins či Sámery Issy.

Jednou z talentovaných žákyň zdejší školy byla Barbora Krákorová z 9. A, která si vysloužila titul absolutní vítězky celé soutěže. „Měla jsem velikou trému,“ prozradila Bára Krákorová. „Naštěstí mne ale podpořily mé kamarádky a spolužačky a nějak jsem to zvládla. Moje soutěžní píseň byla od Lucie Vondráčkové, s názvem Strach. Ta písnička je z jejího staršího alba z roku 2005 Boomerang. Hudební doprovod nám dělaly písničky určené pro karaoke,“ dodala.

Barbora by šla ráda na střední pedagogickou školu, na obor předškolní a mimoškolní pedagogika. Zpívání ji baví, ale nenavštěvuje žádnou uměleckou školu, kde by se mu více věnovala. „Párkrát jsem přemýšlela, že bych se dala na kariéru zpěvačky, ale postupem času jsem si uvědomila, že bych na to asi neměla,“ posteskla si Bára.

Pěvecké soutěže Kosák se ale neúčastnila pouze Bára Krákorová, ale i mnoho dalších menších či větších zpěváků či zpěvaček. Soutěž zahájili malí prvňáčci, kteří byli za svoji odvahu odměněni diplomem a malou pozorností.

„Ve svých kategoriích si nejlépe vedli talentovaní zpěváci, jako je Adam Valenta ze 2. C, Tereza Čeháková ze 4. A nebo už zmiňovaná Barbora Krákorová z 9.A,“ uvedla ředitelka základní školy Jiřina Fajfrová.

Malé zpěváky hodnotilo několik porotců, podobně jako můžeme vidět v rozličných televizních soutěžích, které mají miliony diváků po celém světě. Do porotcovské role se vžil například soutěžící, který zazářil v pěvecké soutěži Hlas ČeskoSlovenska, David Bísek. Dalšími členy poroty byli Alena Vávrová, František Šnajdauf, Monika Kocourková, Jana Krejčová a Miroslav Lisa.

„Pro všechny diváky i účinkující byl připravený pěkný program v podobě korporátního bubnování skupiny El ritmo,“ řekla Jiřina Fajfrová. „Toto zábavné bubnování si mohli vyzkoušet jak malí, tak velcí diváci, myslím si, že se jim to velice líbilo. Členové skupiny totiž sklidili obrovský aplaus,“ dodala.

Dalším překvapením bylo vystoupení 'královen' z 9. A, které si spolu se svou učitelkou hudební výchovy připravily pro posluchače známou píseň od Michala Davida z úspěšného muzikálu Kleopatra.

Více fotografií z pěvecké soutěže Kosák najdete na webových stránkách Chebského deníku.