„Částku jsme věnovali na nákup Skutečného dárku/skutečné pomoci. Jedná se o veřejnou sbírku, která je organizována společností Člověk v tísni,“ informovala pedagožka drmoulské základní školy Renata Rothová. Dětem se podařilo vybrat 2 550 korun. Zúčastnily se Vánočních trhů v Mariánských Lázních, kde se předvedl nejen hudební kroužek školy se svým pásmem, ale hlavně žáci využili možnosti prodejního jarmarku.

Ilustrační foto
Chřipková epidemie v kraji už ustupuje

„Ve stánku jsme nabídli k prodeji vlastnoručně vyrobená přání, drobné dárky v podobě andílků nebo náramků. Prodeje se ujali sami žáci. Za nákup každý ještě obdržel kaštánek pro štěstí,“ řekla Renata Rothová. Díky rodičům žáků, přátelům školy i ostatním kolemjdoucím získali peníze, které nyní putovaly na dobrou věc. Žáci se rozhodli pro dárky z oblasti Voda a nakoupili třikrát deset tisíc litrů pitné vody, jeden kohoutek na vodu a záchod.

„Dárky budou věnovány lidem v rozvojových zemích,“ dodala. Zdůraznila, že možná někomu může přijít divné, že děti svůj výtěžek věnovaly právě na tak obyčejné věci. Běžné jsou ale jen v civilizovaných zemích. Na světě je miliarda lidí, kteří nemají záchod. Chodí si odskočit do křoví, což způsobuje znečištění vody, kterou přitom používají na pití a k přípravě jídla. Navíc nemít toaletu znamená nemít soukromí. Například ženy v Afghánistánu čekají často do setmění, aby mohly vykonat potřebu.