O případu informovala jako první CNN Prima News. „Poslední kapkou pro nás bylo, že kvůli tomuto žákovi odešla třídní učitelka, kterou žák vulgarismy napadal, házel po ní věci,“ uvedl pro CNN Prima News autor petice Jiří Raška. „Cílem petice je přeřazení agresora do specializovaného zařízení,“ sdělil Raška.

S žákem, který ostatní šikanuje, jsou podle rodičů problémy od první třídy. „Používá ty nejsprostší výrazy. Děti navíc napadá i fyzicky, přičemž si vybírá hlavně holčičky. Jedna maminka mi říkala, že její dcera musí dokonce navštěvovat terapeuta,“ řekla maminka žáka z této třídy Kateřina Seidlová.

Střet couvajícího vozidla s chodcem zachytila kamera. Na snímku je (vpravo nahoře) okamžik těsně před nárazem.
Srazil chodce, odtáhl ho a ujel. Muž zemřel. Řidiči hrozí šest let vězení

„Jeden chlapec se tak bojí chodit do školy, že z toho má neomluvené hodiny a hrozí mu dvojka z chování. Je to hrozné a o to horší je, že s tím jako rodiče nemůžeme nic dělat. Jde nám hlavně o to, aby nám někdo poradil, co se dá dál dělat," dodala Seidlová.

Škola chce mj. zvýšit dohled ve třídě během výuky i o přestávkách. „Situaci řešíme. Přijali jsme opatření, se kterými už byli rodiče seznámeni, a další připravujeme,“ sdělila ředitelka školy Božena Světlíková.

Stížnost rodičů řešila také Česká školní inspekce (ČSI). „Přestože se škola prokazatelně snažila řešit situaci s žákem s velmi náročným chováním, nevedly dosud přijaté postupy k uspokojivému řešení a ke zlepšení situace. Škola problém řeší ve spolupráci se školským poradenským zařízením, zákonnými zástupci dotčeného žáka, orgánem sociálně-právní ochrany dětí i se všemi pedagogy školy. Nicméně nic z toho prozatím k vyřešení situace nevedlo a v každém případě je třeba snahy o řešení situace ze strany školy zintenzivnit. V tomto směru tedy Česká školní inspekce hodnotila stížnost na školu jako důvodnou,“ uvedl náměstek ústředního školního inspektora ČSI Ondřej Andrys a dodal, že o přestupu žáka do jiné školy může ředitelka rozhodnout jen na základě žádosti zákonného zástupce žáka.

Zřícenina hradu v Dolní Bělé.
Spolek se snaží zachránit hrad. Láká i na kosmonauta Remka

„Situace je s ohledem na přítomnost žáka s velmi náročným chováním skutečně komplikovaná. Proto ČSI ve spolupráci se školou, jejím zřizovatelem, místní pedagogicko-psychologickou poradnou a regionálním pracovištěm Národního pedagogického institutu připravuje pro školu specifický balíček podpory a intervencí, které by k úspěšnému zvládnutí a řešení mohly přispět. V tomto směru tedy Česká školní inspekce ve spolupráci s dalšími místními aktéry bude škole poskytovat výraznou podporu. První koordinační setkání všech zmíněných aktérů při přípravě této intervence se uskuteční již ve čtvrtek 9. června,“ dodal Andrys.