Osud krajské vlády se doposud nevyjasnil. Tuto zapeklitou situaci nezměnil ani krajský soud, který smetl ze stolu stížnost na výsledek voleb v Zádubu-Závišíně. Ustavující zastupitelstvo Karlovarského kraje se však odehraje už v pátek 23. listopadu.

Krajský soud v Plzni zamítl žalobu na neplatnost krajských voleb v Karlovarském kraji. Podle soudu se sice chyba stala, ale na výsledcích voleb se to neprojevilo.

Spor se týkal kandidáta Jiřího Nešpora, který kandidoval za TOP 09 a STAN. Ve výsledcích voleb se u jeho jména neobjevily žádné preferenční hlasy, ačkoli starosta věděl, že minimálně několik jich dostal, včetně toho svého.

Zastupitel Karlovarského kraje Petr Zahradníček (TOP 09 a STAN) se k výsledku soudu vyjádřil: „Nic jiného jsem nečekal, není to pro mě žádné překvapení. Navíc, toto ani nemohlo ohrozit výsledky krajských voleb."

Po krachu vyjednávání KSČM s ČSSD teď zkouší sociální demokraté vytvořit vlastní menšinovou krajskou vládu s ostatními stranami. Již dnes se setkají zástupci ODS s ČSSD. „Cokoliv nyní komentovat je předčasné," uvedl Jiří Vaněček, krajský předseda ODS.

„Chtěli bychom nabídnout pravicovým stranám možnost jít s námi do menšinové vlády. Musíme si s nimi zatím zvolit společný postup a smluvně se zavázat na společném programu," prohlásil Jakub Pánik, krajský předseda ČSSD. Také TOP 09 podporu ČSSD zatím neodmítla. Ale neřekla ani ano. „Oficiální jednání jsme ještě neměli. Ovšem v případě, že bychom podpořili menšinovou vládu ČSSD, pak s jasnými podmínkami," uvedl Roman Maleček, karlovarský předseda TOP 09. Topkaři by chtěli i více kontrolních pravomocí, ale zda podporu ČSSD poskytnou, o tom budou teprve jednat. ALTERNATIVA vítá konec jednání ČSSD s KSČM, více se však vyjasní v tomto týdnu.