V dnešní době banální případ, kterých kriminalisté řeší desítky. Jenomže tahle střílečka se konala v karlovarské nemocnici a účty si zde vyřizovali zaměstnanci tohoto zdravotnického zařízení, z nichž střelec byl už v minulosti trestán za loupež či vydírání. Přesto jej i s tímto, v uvozovkách, skvělým doporučením k ošetřování pacientů nemocnice zaměstnala. „Předložil nám čistý trestní rejstřík,“ hájí se nyní.

Nemocnice jakoukoliv vinu za incident, který mohl eskalovat i několik hodin poté, protože střelec následně vyhrožoval v esemeskách fyzickou likvidací postřelenému i zdravotnickému personálu, odmítá. Podle Vladislava Podrackého, mluvčího Karlovarské krajské nemocnice (KKN), vyžaduje personální oddělení výpis z trestního rejstříku při každém nástupu pracovníka. V KKN, pod niž spadá i chebská nemocnice, jich pracuje kolem tří tisíc. „V tomto případě nám zaměstnanec předložil čistý trestní rejstřík, a nebyl důvod jej tedy nezaměstnat,“ vysvětlil mluvčí. Podle něj mohl mít onen pracovník, který spory řeší revolverem, trest už zahlazený, nebo ještě nebyl pravomocně odsouzený.

Ilustrační foto
Miliardový restart pro život


„Trestní rejstřík mohl i zfalšovat,“ dodal mluvčí KKN. To, že se nemocnice i s pacienty na krátkou dobu změnila ve střelnici, zřejmě otřáslo i vedením KKN. Okamžitě byla zpřísněna vlastní ostraha ve vnější části areálu a v součinnosti s Policií České republiky byly podle mluvčího KKN Podrackého posíleny i hlídky. Bezpečnostní rámy, které by útočníkovu zbraň okamžitě odhalily, zatím v nemocnici nejsou, i když podle mluvčího není vyloučeno, že je v budoucnu, pokud na ně bude mít finanční prostředky, zavede. Jak ale zajistit, aby v nemocnici nepracovali násilníci, kteří se prokazují čistým trestním rejstříkem i s kriminální minulostí, to neví nikdo. Policie střelce dopadla tři dny po střelbě a ten už nyní sedí ve vazební cele. V případě prokázání viny mu hrozí až čtyřletý trest. Jenomže zaměstnancem KKN je stále. „Čekáme na potvrzení od policie. Až jej budeme mít v ruce, jeho jednání bude kvalifikováno jako hrubé porušení pracovní kázně, což zbraň na pracovišti prokazatelně je. A okamžitě obdrží výpověď.“

Podle Jana Bureše (ODS), krajského radního pro zdravotnictví, je celá záležitost šokující a nepřípustná. „Pokud by výpis z trestního rejstříku zfalšoval, podáme trestní oznámení pro padělání veřejné listiny. Toto je třeba vyšetřit,“ zdůraznil radní s tím, že takoví lidé nesmějí přijít do styku s pacienty v těžkých životních situacích.

Letošní filmový svátek je už minulostí...
Letošní festival byl jako řemen, stále více expanduje do celého kraje