Na místo činu se do základní školy v Dolním Žandově vrátili pedagogové, kteří tady učili před desítkami let. Ti si v rámci sedmdesátých narozenin tamní školy zavzpomínali na svá učitelská léta a mnohdy mohli promluvit i se svými bývalými žáky.

„Oslav se zúčastnili nejen současní, ale i dřívější učitelé a ostatní pracovníci školy," informovala ředitelka Základní a mateřské školy Dolní Žandov Ivana Weinzettlová. „Na akci přijel i František Trávníček, který v naší škole řediteloval v letech 1963 a 1964. A k přítomným promluvil i bývalý předseda městského národního výboru Rudolf Dvořák," přiblížila Ivana Weinzettlová.

O zahájení oslavy se postarala současná ředitelka a bývalým zaměstnancům školy se představili i žáci. „Všem přítomným zatančily děti z tanečních kroužků Daniely Hylmarové a Vlasty Veverkové i děvčata z deváté třídy," uvedla pedagožka Monika Kudláčová. Zaznělo i několik písní v podání obou sborů školy, které vedou Mirka Masarovičová a Monika Kudláčová. Nechyběla ani projekce filmového týdeníku o historii školy, který vznikl v rámci loňského projektu bývalé deváté třídy Tenkrát na západě.

Žandovská Čápata zájemce provedla školou a k vidění byla i výstavka školních fotografií. Nad pohoštěním pak hosté mohli zavzpomínat na léta strávená v této škole. „Myslím, že jsme si měli o čem povídat. S některými jsme se neviděli pěknou řádku let," dodala ředitelka.