Skoro nevídanou vlnu solidarity vyvolaly záplavy, které sužují velkou část republiky. Materiálně pomoct chtějí jednotlivci, firmy, ale i Karlovarský kraj. Hlavní vývozní komoditou tak jsou různé čisticí a hygienické potřeby, stavební kolečka a další.

Pomoc nejen od organizací

Každý, kdo chce pomoci lidem zasaženým povodní, se může obrátit na chebský oblastní spolek Českého červeného kříže. Také jeho členové pořádají sbírku pro postižené obyvatele. Dárci mohou nosit hlavně dezinfekční a úklidové prostředky, balené vody nebo například oblečení. Vše je možné přinést do sídla Červeného kříže na adresu Krále Jiřího z Poděbrad 5 (v přízemí). Ideální je předem pracovníkům zavolat a domluvit se na čase předání. Obrátit se lidé mohou na Yvonne Veselou (722 538 977). „V sídle budu v sobotu od 11 do 19 hodin a v neděli od 9 do 17 hodin," řekla Yvonne Veselá.

Podobnou sbírku, určenou zejména oblasti Mělnicka, chystají také manželé Caranovi a Jana Ederová. „Vybrali jsme si oblast, která je postižená už podruhé. V roce 2002 totiž smetla voda celou vesnici. Pomoc proto půjde přímo k nim," uvedla Romana Caranová. Zájemci mohou nosit hygienické prostředky, kanystry, rukavice, čerpadla a mnoho dalších komodit.

Sběrná místa jsou ve stavební firmě Marian Caran v chebské Wolkerově ulici od 8 do 16 hodin, v cukrárně Kapucín od 7 do 18 hodin a také v chebském mateřském centru Klubíčko od 8 do 16 hodin. První nákladní auto s pomocí vyjede do zasažené oblasti už v pondělí 10. června.

Aktivní se rozhodla být také Hanka Dobrá, která je známá především jako organizátorka sbírky víček pro nemocnou Lucinku a Danečka. „Rozhodli jsme se pomáhat i jinak, a to postiženým povodněmi," uvedla. „Proto lidé na Chebsku, kdo můžete věnovat nějaké deky, spacáky, dezinfekce a úklidové prostředky, dejte mi, prosím, vědět na mobil 774 541 258 anebo vše dovezte do kanceláře Pečovatelské služby v Chebu. Mnohokrát děkuji," zakončila prosbu.

Pomůže i kraj

Pomoci postiženým oblastem se chystá i Karlovarský kraj. Ze svého rozpočtu věnuje povodněmi zasaženým obcím téměř tři čtvrtě milionu a také odveze děti ze zatopených oblastí.

„Kraj vyčlení ze svého rozpočtu v rámci společné pomoci Asociace krajů České republiky 300 tisíc korun. Tyto peníze půjdou všem zasaženým regionům," uvedl hejtman Josef Novotný.

Dále kraj rozdělí 400 tisíc korun rovným dílem dvěma vybraným obcím Ústeckého kraje. „Chceme pomoci konkrétním obcím nejvíce zasaženého sousedního Ústeckého kraje, a to především těm malým. Které obce to přesně budou, doporučí hejtman tohoto regionu Oldřich Bubeníček. Okamžitý příspěvek dostanou starostové a budou moci peníze využít tam, kde jsou nejvíce zapotřebí," uvedl náměstek hejtmana Jaroslav Borka.

Další pomoc přichystal kraj zaplaveným školám. Pokud bude zájem, pojedou děti ze zaplavených obcí na týdenní sportovně-kulturní pobyt v Karlovarském kraji. Věří tak, že pomůže školám i rodičům ze zasažených obcí, kteří budou mít plné ruce práce s úklidem po povodních.