I když od velkého otřesu o síle 4,5 magnituda uběhl rok a půl, přístroje pod Chebskem zaznamenávají slabé záchvěvy okolo jednoho magnituda. Podle současných dat by se zemětřesení mohlo opět výrazně projevit během několika let. Jakou přesnou sílu však bude mít, si odborníci netroufnou odhadnout.

„Protože se v květnu loňského roku objevil na Chebsku otřes o síle 4,5 magnituda, jsou v současné době zemětřesení pod Chebskem o velmi malých magnitudách, kolem 1,5," vysvětlil seismolog Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu v Praze.

„Je to způsobeno především tím, že se posledním velkým otřesem velká část deformační energie uvolnila," poznamenal Horálek.

Podle odborníků by se mohl na Chebsku silnější roj opět objevit za přibližně 5 až deset let a jeho síla by se mohla opět pohybovat kolem magnituda 3, kdy přesně však zemětřesení nastane, není možné říci.

„Je to přirozený proces, který doprovází zemětřesení vždy. Po silnějších rojích se aktivita sníží a pak zase začne postupně narůstat," podotkl Josef Horálek.

Poslední otřesy z loňského roku měly charakter klasického otřesu, které jsou známé všude v Evropě. Nejednalo se tedy o klasický roj. „Jestli se bude podobná situace opakovat, se nedá vůbec říct. Pro nás to bylo velké překvapení, protože jsme byli přesvědčeni, že veškerá deformační energie se uvolňuje pouze rojově. Dnes tedy nelze již vyloučit, že se tu budou vyskytovat i samostatné otřesy," dodal Horálek.