Avizovaná blokáda silnic se nevyhne ani Chebsku. Řidiči můžou potkat zemědělce s jejich technikou od Aše po Mariánské Lázně. Agrárníci chtějí protestem upozornit na to, že přestávají být konkurenceschopní.

„Protest je naplánovaný na středu 23. května od 9 do 11 hodin, kdy bude technika popojíždět po silnicích 1. a 2. třídy," vysvětlil Vladimír Tůma, předseda Regionální agrární komory kraje Karlovy Vary a ředitel Agrokombinátu Dolní Žandov. Do blokády se zapojí většina zemědělců z Chebska. „Nejdříve se pravděpodobně pojede od Chebu na Mariánské Lázně, poté možná na Františkovy Lázně a Aš."

Jak Tůma vysvětlil, protestují hlavně proto, že jim chce stát odebrat vratku spotřební daně na naftu. „Daň slouží na opravu silnic. Stát nám část daně vrací především proto, že stroje jezdí na polích. Jde o běžnou praxi ve všech státech západní Evropy," popisoval. „V okolních státech mají i různé dotace, které my nemáme. Není divu, že se zde zemědělství nedaří jako za hranicemi." Podle jeho slov se navíc z okolních států dováží zboží nevalné kvality. „Chceme obyvatele upozornit, co se děje. Je nutné, aby začali politici se zemědělci jednat. My nechceme výhody, ale srovnatelné podmínky," řekl.

Jak Vladimír Tůma uvedl, bude doufat, že se na zemědělce obyvatelé nebudou příliš zlobit. „Víme, že budeme brzdit dopravu. Málokdo si ale uvědomuje, jak velký problém je, že klasická zemědělská výroba mizí. To je problém, který se dotkne každého." Jen v žandovském agrokombinátu by ročně při zrušení takzvané zelené nafty přišli o dva miliony korun. „Pak budeme nuceni uvažovat, co zrušíme, ponese to s sebou patrně i další redukci pracovních míst."

Někteří obyvatelé protest odsoudili, jiní zemědělcům fandí.

„Nelíbí se mi, že si z nás Evropa dělá odpadkový koš a náš stát ji v tom ještě podporuje," zlobila se Marta Slavíková z Chebu. „Chybí mi i městské farmářské trhy."