VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Maso z Čech se na pult nedostane

CHEB - Spotřebitelé dávají přednost levnějším výrobkům ze zahraničí, i když nemusí být kvalitnější

4.6.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/ Petr Przeczek

Cena, cena a ještě jednou cena. To je, jak se zdá, pro většinu českých spotřebitelů při nákupu potravin rozhodujícím kritériem. V části národa je navíc stále ještě zakořeněný názor, že co je ze zahraničí, musí být nutně kvalitnější než domácí produkty.

„To je princip celého problému. Francouz upřednostní francouzské víno, Němec si nekoupí nic, co není německé, ale Čech sáhne po výrobku ze zahraničí, protože je často levnější než ten domácí. Že ale kvalita za cenou může silně pokulhávat, to už ho nezajímá,“ posteskl si místopředseda Agrární komory Karlovarského kraje a ředitel společnosti Agro & kombinát Dolní Žandov Vladimír Tůma.

„Naše společnost vlastní certifikát na produkci ekologického masa. Přesto do nadnárodních obchodních řetězců, kde nakupuje na sedmdesát procent spotřebitelů, neprorazíme. Na pultech takových obchodů se objevuje maso německé nebo rakouské. Ale kvalitní české maso a mléko od nás velké obchodní domy nechtějí.“

Podle Tůmy je právě to důvodem, proč mnozí čeští zemědělci stěží přežívají. Někteří dokonce kvůli tomu, že nemohou svá zvířata prodat za cenu, která by se jim vyplatila, končí výrobu. „Rok od roku je to horší. Vždyť například počty skotu se oproti roku 1990 snížily na polovinu. Ani ve vepřovém mase už nejsme soběstační,“ upozorňuje Vladimír Tůma. „To samozřejmě úzce souvisí se zpracovatelským průmyslem. V problémech jsou česká jatka a mnozí další výrobci. Potřebujeme národ vybudit k tomu, aby lidé kupovali kvalitní české výrobky. Aby se po nich pídili, a žádali je ve svých prodejnách Myslím, že trocha patriotismu by v tomto směru vůbec nebyla na škodu.“

„Já věřím, že je české maso kvalitní,“ uvedla Chebanka Jana Švecová. „Ale když jdu do obchodu, hledím především na cenu výrobků, a to nejen u masa. Naše platy nám nedovolí kupovat předražené výrobky. Zemědělci ve výkupech za maso nedostávají moc peněz, ale další zpracovatelé si chtějí také něco vydělat Na to naše rodina prostě nemá,“ řekla.

4.6.2007 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Josef März

Odcházejí experti. Ředitel záchranky i nemocnice

Vůně cukroví, svařáku, klobásek a dalších dobrot se o víkendu linula kostelem svatého Wolfganga v Poustce u Františkových Lázní.
23

Kostelem voněl svařák i cukroví

Do chladné řeky Ohře se vrhli potápěči

Cheb – Do vody s příjemnými necelými čtyřmi stupni Celsia se v pořadí už pošesté ponořili potápěči z chebského Klubu sportovního potápění Kajman ve spolupráci s chebskou radnicí. I tento rok se zúčastnili potápěči z celého Karlovarského kraje a do řeky Ohře se vrhlo sedmnáct plavců.

Těžaři si polepší. Mohou se těšit na více peněz

Sokolov - Odboráři a vedení těžební společnosti Sokolovská uhelná (SUAS) se dohodli na nové kolektivní smlouvě. Díky tomu se zaměstnanci jedné z největších firem v regionu mohou v roce 2018 těšit na zvýšení mezd minimálně o 13 procent.

Taneční páry opět bodovaly na soutěžích

Cheb – Výborné třetí a druhé místo si na postupové republikové taneční soutěži v Jesenici vybojovali tanečníci z ATK Standard Cheb a taneční školy Vladimíra Hány. Další pár byl úspěšný i v Praze.

Formanova zdravice po 50 letech a heroinoví Makedonci: nejlepší videa víkendu

Podívejte se na krátký sestřih toho nejzajímavějšího, co zaznamenali redaktoři Deníku o víkendu 16. až 17. prosince 2017.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT