VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zkušení houbaři najdou dobrotky v lesích i nyní

Chebsko - V sobotu dokonce Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les, nasbíral několik chutných tmavobělek žlutavých, vhodných na oblíbené houbové pečenáče.

27.4.2015
SDÍLEJ:

MYKOLOG JIŘÍ POŠMURA absolvoval minulý týden také velkou houbařskou procházku se studenty z chebského gymnázia. Na snímku se společně radují z nálezu ucháče obecného. Foto: archiv mykologů

Houbařská sezóna na Chebsku, to je v podstatě nekonečný seriál. I nadále zkušení mykologové nechodí z lesů s prázdnou. V sobotu dokonce Jiří Pošmura, předseda Mykologického klubu Slavkovský les, nasbíral několik chutných tmavobělek žlutavých, vhodných na oblíbené houbové pečenáče.

„Dá se říci, že v tomhle období je třeba pro sběr jedlých hub zkušeností," uvedl Pošmura. „Stále se dají najít nějaké raritky. Například vzácnější ohnivce nebo ušíčka černá. K vidění je rovněž velmi zajímavá čerstvá slizovka síťovka pýchavkovitá, jejíž výskyt je velmi zřídkavý. Je třeba se ale pohybovat ve vlhčích lokalitách," upřesnil Pošmura. „No a v sobotu jsem v příkopě u polní cesty ve směru na Pomezí nasbíral úrodičku tmavobělek žlutavých," pomlaskával si houbař-kulinář Pošmura a nezapomněl také přidat tradiční jednoduchý recept na jejich přípravu. „Dělám z nich houbové pečenáče á la Pošmura. „Do misky rozklepneme dvě vajíčka, přidáme špetku soli, pepře, vegety, piva a hladké mouky a vyšleháme do řídkého těstíčka. Z hub připravíme malé kousky na řízečky, trochu posolíme, namočíme do těstíčka, které necháme dobře stéci, a obalíme ve strouhance. Řízečky vkládáme do rozpáleného oleje a pečeme do zlatova. Pak si nakrájíme cibuli na jemné malé proužky, použijeme ji na proložení s řízečky do sklenice a přidáme kousek feferonky. Předehřáté sklenice zalijeme vařícím sladkokyselým nálevem, za chvilku dolijeme a zavíčkujeme. Další dny se už dají pečenáče konzumovat," neskrýval mykolog Pošmura kulinářské nadšení a dodal, že v květnu už se všichni mohou těšit na růst dalších jedlých hub, například májovek, hlív plicních a prvních hřibovitých, jako jsou hřib kovář a borový. „Očekávám i růst oblíbeného choroše sírového," vyjádřil se mykolog.

Autor: Vladimír Kučera

27.4.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Zdravotní sestry mohou studovat bez dojíždění

Ilustrační fotografie.

OTÁZKA PRO: Jana Kuchaře, starostu Františkových Lázní

Nebyli to migranti. V lázních se ubytovali pouze pracanti

Mariánské Lázně - „Máme tady uprchlíky,“ tato věta se šířila v posledních dnech na sociální síti. Mariánské Lázně vyděsil vyšší počet cizinců, kteří se objevili v budově bývalé úšovické školy. Podle města i majitele objektu ale nejde o migranty, ale o rumunské zaměstnance, kteří pracují v průmyslové zóně Bory.

Další napadení záchranářů

Plesná - K dalšímu napadení záchranářů došlo v Karlovarském kraji. Tentokrát se terčem útoku stala výjezdová skupina z Lubů.

Přepadení seniorky mladíkovi nevyšlo, tak šel vykrást auto

Cheb - Pěkné kvítko asi bude osmnáctiletý mladík. Ten během jednoho dne stihl přepadnout seniorku a ještě vykrást auto.

Denní psychoterapeutický stacionář funguje jeden rok. Je jediný v kraji

Ostrov - Denní psychoterapeutický stacionář už téměř rok funguje v ostrovské nemocnici. Vysoce odborné a specializované pracoviště, které je jediné svého druhu v Karlovarském kraji, rozšiřuje ambulantní péči o pacienty potýkající se s různými psychickými problémy a nemocemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení