Mykologický klub (MK) Slavkovský les neodpočívá ani v zimě. A jeho členové byli při pátrání po chutných houbách úspěšní.

Přes chladné, pošmourné počasí se sešlo několik členů klubu a prozkoumali okolí Chebu. Zajímaly je zimní dary lesa, speciálně penízovka sametonohá.

„Jelikož známe lokality, kde se dají nalézt, úspěch nás neminul," pochvaloval si předseda Mykologického klubu Slavkovský les Jiří Pošmura z Chebu. „Pomocí skládací lopatky jsme opatrně odstranili sníh a na pařízku se objevil nádherný trs penízovky. Radost z pěkného nálezu jsme umocnili přípitkem teplým svařákem z termosky, který se do poletujících sněhových vloček náramně hodil.

Pokračovali jsme v průzkumu a nalezli mimo jiné i ucho Jidášovo a hlívu ústřičnou."

Také se podle dalšího zkušeného člena MK Pavla Syřiště dají nalézt zajímavé dřevokazné houby, například outkovka pestrá, která obsahuje zdraví prospěšné látky. „Varujeme však, že vzhledem k nebývale teplé zimě se nalezla i jedovatá třepenitka svazčitá a nejedlá třepenitka cihlová, které nezkušení houbaři můžou zaměnit právě za penízovku sametonohou.

Vyskytuje se nyní také nejedlá hlíva hnízdovitá, která je však na rozdíl od hlívy ústřičné jinak zbarvená je jasně žlutooranžová."