Několik týdnů strašila obyvatele Chebska žloutenka. Jak to ale vypadá, nemoc se dala pomalu na ústup. Vyhráno ale stále ještě není.

Současný stav by se dal podle představitelů města Chebu označit za stabilizovaný. „Na školách už jsou zrušená epidemiologická opatření," potvrdila chebská místostarostka Daniela Seifertová.

Jak však podotkla, v chebských hypermarketech opatření potrvají ještě přibližně tři týdny.

Riziková místa, jako je třeba bývalý klášter na Spáleništi, ale stále intenzivně kontrolují městští policisté.

Nové případy byly evidovány naposledy v únoru, tehdy šlo o osm lidí. „Jednalo se ale vesměs o příbuzné již dříve nakažených," uvedla místostarostka.

Kvůli dlouhé inkubační době, která trvá 50 dní, ale rozhodně není vyhráno. „To bude teprve ve chvíli, kdy uplyne sto dní bez nového případu," doplnil starosta Chebu Petr Navrátil.

Podle něj je možné, že ještě noví pacienti přibudou, žádný velký nárůst se ale neočekává.

To však neznamená, že by lidé měli přestat být opatrní. Nejdůležitějším preventivním opatřením je dodržování základních zásad osobní hygieny, a to mytí rukou po použití WC a vždy před konzumací stravy.

„Virus žloutenky typu A je odolný vůči vlivům zevního prostředí, může přežívat na neživých površích i několik týdnů," vysvětlila Martina Prokopová, vedoucí protiepidemického odboru krajské hygienické stanice.

Žloutenka typu A, někdy označovaná jako nemoc špinavých rukou, dlouhodobě omezuje běžnou aktivitu člověka a vyžaduje i několik měsíců trvající dietní úpravu jídelníčku a omezení tělesné námahy.

„Pro žloutenku typu A je typický takzvaný fekálně-orální přenos. Virus je vylučován stolicí a může být přenesen přímo špinavýma rukama od osoby k osobě nebo nepřímo kontaminovanou vodou, potravinami či dalšími znečištěnými předměty, vzácně i krví," vysvětlila vedoucí protiepidemického odboru.

„První příznaky onemocnění mohou připomínat chřipku, nemocní pociťují bolest hlavy, nevolnost a objevuje se horečka.

Dále lze pozorovat žluté zbarvení kůže a očního bělma. Mezi projevy onemocnění patří tmavá moč a světlá stolice," dodala Martina Prokopová.