Epidemii žloutenky v Karlovarském kraji se nedaří zastavit. Naopak, případů dále přibývá. Koncem května překročil počet nemocných stovku. Žloutenka se nevyhnula ani dětem. Podle hygieniků bude i nadále tento trend pokračovat.

„Nyní evidujeme v kraji v rámci epidemie celkem 158 případů, z toho 112 v okrese Cheb a po 23 v okrese Sokolov a v okrese Karlovy Vary," uvedla Martina Prokopová z krajské hygienické stanice. Všem kontaktům s nemocným je stanoven lékařský dohled a v případě infekce v kolektivu jsou zde nařízena protiepidemická opatření. Hepatitida typu A, tedy nemoc špinavých rukou, totiž propukla začátkem prázdnin i mezi dětmi ve dvou třídách základních škol v Karlových Varech.

„Obvolali jsme rodiče dětí, které byly v riziku nákazy, a zajistili jejich vyšetření," zdůraznila hygienička. Doba, která uplyne od nakažení do projevu prvních příznaků nemoci, je 50 dnů. Žloutenka se do celého kraje rozšířila z chebského okresu, kde byla zhruba polovina nemocných zaznamenána mezi bezdomovci a drogově závislými. „Epidemiologickým šetřením byla zjištěna provázanost mezi případy na Chebsku, Sokolovsku i Karlovarsku," uvedla už v červnu hygienička.

Pracovníci hygieny jsou v kontaktu se zdravotním odborem krajského úřadu i se starosty obcí, kde se onemocnění vyskytuje. Podle hygieniků bude nemocných i nadále přibývat.

„Takovou epidemii jsme neřešili desítky let," uvedla Martina Prokopová. Jedinou obranou proti žloutence je důsledné dodržování hygieny, a to především po použití toalety a před konzumací jídla. Samozřejmě existuje i možnost očkování proti této nákaze. Podrobnosti lze získat u praktických lékařů či v očkovacích centrech.