Budoucnost chebského útulku v Horní Hraničné je konečně vyřešena. Ten bude od nového roku provozovat současná vedoucí Marie Lokingová. Město si dohodu s ní pochvaluje, protože je to pro něj ekonomicky výhodné.

Na základě smlouvy o výpůjčce převezme současná vedoucí Marie Lokingová provoz zařízení namísto Chebských technických služeb, které mají v současnosti útulek pod svou správou.

„Budu se snažit o to, aby se situace v chebském útulku co nejvíce zlepšila," uvedla současná vedoucí Marie Lokingová. „Ráda bych podstatně rozšířila služby útulku. Měla by být k dispozici inzerce pro lidi, kteří nevědí, co s pejskem. Chystám výcvik psů, lidé si u nás budou moci zakoupit vodítka i další potřeby. V plánu mám také hodně společenských akcí, jako je venčení pejsků, zdobení stromečku na Vánoce a tak podobně. Zaměstnat další lidi zatím neplánuji. Uvidím, jak bude chod náročný, a poté se rozhodnu. Bude také záležet na finanční situaci. Spoléhám spíš na dobrovolníky," dodala.

Původně se přitom počítalo s tím, že se Cheb zapojí do projektu krajského útulku, iniciovaného městem Sokolov. Krajský útulek je ovšem v nedohlednu, protože se větší města regionu nezapojila do tohoto projektu.

„Obec Pomezí, v jejímž katastru náš útulek leží, připravuje nový územní plán a lokalitu kolem útulku chtěla využít pro bydlení," uvedl chebský místostarosta Tomáš Linda. „Obávali jsme se toho, že jakmile by zde vyrostly první domy a nastěhovali se sem první lidé, tak by kvůli hluku z útulku začaly protesty. Tyto problémy by však s ohledem na další projednávání územního plánu Pomezí i na odklad investic ze strany vlastníků pozemků neměly další působení útulku v lokalitě omezovat," upřesnil s tím, že před předáním útulku Marii Lokingové provede město v zařízení nezbytné úpravy nutné k chodu, jako je nové oplocení nebo vybudování sociálního zázemí pro pracovníky.

Tomáš Linda si také pochvaluje ekonomické výhody spolupráce s Marií Lokingovou. „Zatímco momentálně nás útulek stojí ročně přes milion korun, paní Lokingové budeme přispívat částkou ve výši 750 tisíc korun," dodal.