Historie různých mražených obdob dnešních zmrzlin sahá až do starověku. Už staří Egypťané a Řekové si vychutnávali v ledu chlazené ovocné šťávy. Klasická zmrzlina v základním složení smetany, mléka, cukru a různých přísad se začala v Evropě naplno prosazovat v 18. století.

Petr Janoušek se výrobě zmrzliny věnuje desítky let a v současné době si jeho výrobky chválí návštěvníci prodejny v historické části chebského náměstí, v seskupení starobylých budov zvaném Špalíček. Gelateria Corso je kavárnou a cukrárnou, kam hosté míří především za zmrzlinou. V letních měsících je pult s chlazenými pochoutkami doslova v obležení.

Obchod patří neodmyslitelně ke koloritu náměstí. „K prodeji zmrzliny jsem se dostal v rámci brigády. Ve třiceti letech jsem se rozhodl v tomto oboru podnikat a osamostatnit se. Začátky nebyly jednoduché. Postupně jsem začal studovat vše kolem zmrzliny,“ říká provozovatel podniku Gelateria Corso Petr Janoušek, který sbíral zkušenosti také v Itálii, která je výrobou zmrzliny proslulá.

Zmrzliny se vyrábí především tepelnou cestou, tedy vaří se. Podle Petra Janouška je důležité pořád se snažit hledat inovace a hlídat kvalitu mražených výrobků. Zároveň vzpomíná: „Má první zmrzlina nebyla příliš dobrá. Člověk se neustále učí. Je to druh alchymie.“

V současné době Gelateria Corso nabízí celou škálu chutí promítnutých do zmrzlin. Sedmdesát druhů zmrzlin je v nabídce pravidelně. Skladbu ovlivňuje sklizeň ovoce v daných obdobích. Pan Janoušek pokračuje: „Hledám nové příchutě prakticky pořád. Prvními hodnotiteli nových chutí jsou mé děti a manželka. Spotřeba zmrzliny se v obchodě pohybuje kolem 150 kilogramů denně. Je to závislé na počasí. Zkoušíme i zmrzliny se slanou příchutí. Je těžké najít rovnováhu v chutích. Snažíme se dělat primárně zmrzliny sladké. Vyhýbám se různým salámovým a klobásovým příchutím.“

V letošní sezóně bude hosty lákat zmrzlina s příchutí okurky a další novinky. Pro Petra Janouška je nejdůležitější udržet úroveň kvality zmrzlin a také obsluhy u chladícího pultu. A na otázku, co je noční můrou zmrzlináře, pan Janoušek s úsměvem podotkl: „Problém je, když nejde elektřina. Pokud zmrzlina roztaje, musí se zlikvidovat.“