VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Známe vítěze soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje 2012“

Karlovarský kraj – Přední příčky obsadily například otovická klobása, nakládaný kozí sýr z Luhova, bečovský chléb nebo jedenáctistupňový Permon ze Sokolova. Ty všechny mohou na příští čtyři roky používat označení Regionální potravina, které zaručuje jejich kvalitu. 

1.7.2012
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Tomáš Kubelka

Sýr, pivo, med a klobásy patřily k vítězným výrobkům letošního, 3. ročníku soutěže „Regionální potravina Karlovarského kraje".

„Do soutěže přihlásilo dvacet dva potravinářů a zemědělců celkem dvaašedesát výrobků. Vítězné produkty, na 1. místě, mohou po příští čtyři roky používat značku kvality ´Regionální potravina´," uvedla Jana Pavlíková, krajská mluvčí.

Nejen v Karlovarském kraji, ale podle ohlasů z dalších regionů i jinde stoupá zájem výrobců o toto ocenění. „Souvisí to samozřejmě s rostoucím zájmem zákazníků o zboží s logem Regionální potravina. Vyhlašování soutěže se stalo osvědčeným způsobem, kterým může Ministerstvo zemědělství napomáhat malým a středním podnikatelům, kteří nabízejí kvalitní potraviny místního původu," reagoval jeden z krajských radních Jaroslav Bradáč.

„V Karlovarském kraji byl přihlášen přibližně stejný počet žadatelů a výrobků jako v loňském roce. Přibyli dokonce čtyři producenti s faremním zpracováním mléka a masa. Soutěžilo se v devíti kategoriích, z nichž jedna, která byla zaměřená na ovoce a zeleninu, zůstala neobsazená. O vítězích v jednotlivých kategoriích soutěže rozhodla osmičlenná hodnotící komise, ve které zasedli odborníci ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Krajského úřadu Karlovarského kraje, krajské veterinární správy, Potravinářské komory ČR, Regionální agrární komory Karlovarského kraje a také Ministerstva zemědělství ČR," doplnila mluvčí Jana Pavlíková.

„Stejně jako v loňském roce jsme prováděli senzorické posouzení jednotlivých potravinářských výrobků, ať už jde o jejich vůni, vzhled, chuť, ale i technologické parametry nebo úroveň obalu či jiné přidané hodnoty výrobků. Velký důraz byl kladen také na vazbu daného produktu ke Karlovarskému kraji," doplnil dále předseda hodnotící komise Martin Štěpánek.

Výsledky 3. ročníku soutěže Regionální potravina:

1) Masné výrobky tepelně opracované:

1. místo: Hovězí maso ve vlastní šťávě, výrobce: Ivo Černohorský – Jatky Rudolec
2. místo: Hovězí šunka, výrobce: Ivo Černohorský, Jatky Rudolec
3. místo: Ořechový salám, výrobce: Roman Jelen, Cheb

2) Masné výrobky trvanlivé:

1. místo: Otovická klobása, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol. s r.o.
2. místo: Chalupářská slanina, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol. s r.o.
3. místo: Chalupářská krkovice, výrobce: Prima Karlovy Vary, spol. s r.o.

3) Sýry, včetně tvarohu:

1. místo: Nakládaný kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov
2. místo: Žalmanovský strakáč, výrobce: Ing. Alena Králová, Stružná
3. místo: Kozí sýr, výrobce: Vlasta Hnátková, Luhov

4) Mléčné výrobky ostatní:

1. místo: Jogurt borůvka, výrobce: Statek Bor ZEOS, spol. s r.o.
2. místo: Boráček kakaový, výrobce Statek Bor ZEOS, spol. s r.o.
3. místo: Biojogurt s borůvkou, výrobce: Hollandia Karlovy Vary, a.s.
3. místo: Selské mléko, výrobce: Statek Bor ZEOS. spol. s r.o.

5) Pekařské výrobky, včetně těstovin:

1.místo: Bečovský chléb, výrobce: Stanislav Pytlík, Bečov
2. místo: Žandovský chléb, výrobce: Hnatovo pekařství, Dolní Žandov
3. místo: Rychnovský chléb, výrobce: Antonín Baborovský, Dolní Rychnov

6) Cukrářské výrobky, včetně cukrovinek:

1. místo: Karlovarské kapky, výrobce: Karlovarská pekárna Trend, s.r.o.
2. místo: Česká tradice, výrobce: Miroslav Marek, Nová Role
3. místo: Karlovarský dort, výrobce: Karlovarská pekárna Trend, s.r.o.

7) Alkoholické a nealkoholické nápoje:

1. místo: Pivo Permon, světlé 11°, výrobci: Systém NET Line, s.r.o., Sokolov
2. místo: Mariánskolázeňská bylinná hořká, výrobce: ARNIKA – Josef Šmerda a synové, spol. s r.o.
3. místo: Pivo Permon, světlé 12°, výrobce: Systém NET Line, s.r.o., Sokolov

8) Ovoce a zelenina – neobsazeno

9) Ostatní (med, lahůdkářské výrobky, skořápkové plody apod.):

1. místo: Med z doupovských lesů smíšený, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice
2. místo: Karlovarský knedlík, výrobce: Pastelákovi, s.r.o., Karlovy Vary
3. místo: Med z doupovských lesů květový, výrobce: Josef Šefčík, Šemnice

Autor: Zdeněk Hnízdil

1.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Sázení stromků v rámci projektu WeLoveŠumava.
16

Koupili si triko a mají strom na Šumavě

Fotografie, která se stane symbolem letošních voleb.
DOTYK.CZ
6

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

Chystají lampionový průvod

Mariánské Lázně - Tradiční lampionový průvod den před výročím vyhlášení samostatného československého státu se uskuteční v Mariánských Lázních.

Cirkusák, který nepotřebuje šapitó

Karlovarský kraj - S poi točí od svých čtrnácti let. Bydlí v Bukovanech a lítá po celém světě. Tomáš Bartoš a jeho nevšední koníček.

Budou mít nového průvodce

Mariánské Lázně -Nový propagační materiál provede turisty Mariánskými Lázněmi. Malý průvodce městem nabídne návštěvníkům vše potřebné na jednom místě.

Zdravotní sestry mohou studovat bez dojíždění

Karlovy Vary – Bez složitého dojíždění za studiem mimo region si mohou nově zvyšovat kvalifikaci zdravotní sestry.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení