Hejtman Karlovarského kraje Josef Novotný (ČSSD) znovu vyzval KSČM, aby zvážila výměnu Václava Sloupa, krajského náměstka pro školství. Ten už měsíce čelí kritice studentů i odborné veřejnosti, že na tomto postu nemá s cejchem bývalého politruka co dělat, a pod petici za jeho odvolání se podepsalo přes čtyři tisíce lidí. „Obdržel jsem odpověď, že KSČM v tuto chvíli nevidí žádný důvod, aby něco měnila a svého náměstka Sloupa vyměnila," uvedl hejtman.

Hejtman Novotný doufal, že pokud by komunisté kritizovaného Václava Sloupa z postu náměstka stáhli, protesty utichnou. To totiž ústy Dominika Jandla studenti slíbili na krajském zastupitelstvu.

Doufal marně, a Václav Sloup jej navíc znovu staví do obtížné situace. Studenti z Karlovarského kraje v pondělí znovu v otevřeném dopise nepřímo vyzvali hejtmana Josefa Novotného, aby se zasadil o Sloupovo odvolání.

Podle studentů by se měl zachovat jako jeho jihočeský kolega, hejtman Jiří Zimola (ČSSD), který nechce v radě bývalého spolupracovníka Státní bezpečnosti (StB).

„Postoj sociální demokracie v Karlovarském kraji je pro nás již od počátku celé kauzy těžko srozumitelný a v kontextu aktuálního vývoje dle nás postrádá koherenci. Přivítali jsme proto jasný názor hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly, podle něhož je přítomnost Václava Kučery, člověka, jehož předlistopadová historie se až nápadně podobá té Václava Sloupa, v krajské radě naprosto nepřijatelná," píšou studenti v dopise.

Podle studentů rozhodně není v zájmu veřejnosti, aby sociální demokracie pro pohodlnost koalice s KSČM umožňovala obsazení důležitých exekutivních funkcí v krajích neostalinisty z komunistických řad. A to sociálním demokratům v otevřeném dopise vytýkají.

Hejtman Novotný na dopis odpoví. „Nejprve studentům, pak i médiím," uvedl.

Náměstka Sloupa už se dvakrát neúspěšně pokusila odvolat krajská opozice ODS, TOP 09, ALTERNATIVA a Hnutí nezávislých za harmonický rozvoj obcí a měst.

Den učitelů s…

Kdo z dvaatřiceti učitelů, kteří byli řediteli navrženi na ocenění při Dni učitelů, si uznání převezme, není jisté. Rozhodně to ale nebude bývalá učitelka karlovarské obchodní akademie Eva Slábová. Pokud by je měla převzít z rukou komunistického náměstka hejtmana pro školství Václava Sloupa, pak ocenění kvůli jeho názorům a kontroverzní minulosti odmítá.

„Je to její osobní názor a já to tak beru. Jenom se divím, že jí v minulosti nevadilo, že ji oslovovali soudružko učitelko, a nyní by se zřejmě ušpinila, kdyby podala ruku komunistovi," komentoval její rozhodnutí náměstek Václav Sloup. Zároveň ale zdůraznil, že on ocenění učitelům předávat nebude.

„Rád bych, kdyby tento projev úcty ke Dni učitelů učinil pan hejtman. Jeho post má daleko větší váhu a jako kantor má k učitelům blíž," dodal náměstek Sloup.

Slavnostní předávání ocenění učitelů kraj plánuje na 26. březen v Karlovarském městském divadle.