Jeho vyprávění o historii práva útrpného od středověku do současnosti si mohli poslechnout návštěvníci při otevírání nové sezóny na Chebském hradě.

Jak jste se dostal k profesi kata?

Před patnácti lety jsem začínal se šermem, jako všichni členové z naší historické skupiny. Tehdy jsme chtěli naše vystoupení něčím obohatit a napadlo nás, že by s námi mohl jezdit i kat. Postupem času jsem se této role ujal a začal si shánět literaturu, která se týkala práva útrpného, a poté jsem si i začal vyrábět různé mučicí nástroje podle historické předlohy. V současnosti už jezdím pouze jako kat s mučírnou a vyprávím o právu útrpném. Asi i proto, že jsem líný šermovat (smích).

Přál byste si žít v době, kdy se používaly tyto mučicí nástroje?

V podstatě by mi bylo jedno, v jaké době bych žil, protože se tyto nástroje používají od středověku až dodnes. I v dnešní době žít v Číně nebo v arabských státech, kde je trest smrti i za poměrně malé trestné činy, je asi věc stejně brutální jako ve středověku.

Chtěl byste být katem ve středověku?

Jedna moje expřítelkyně mi vyčetla, že v jednom z minulých životů jsem byl katem, takže asi proto mám o tuto záležitost takový zájem. Baví mě to.

Prozradíte, které z vámi vystavených mučidel je nejbrutálnější?

Nejvíce brutální je, řekl bych, obyčejné kolo, o kterém se mimo jiné zmiňuje i Mácha v Máji. Člověk byl položen na zem, tím kolem se mu zlámaly všechny kosti a následně byl do toho kola zapleten. Z těch ostatních jsou potom velice rychlé popravy. Možná bych ještě vyzdvihl kůl, na který se odsouzený zezadu napíchl. Poté se kůl vzpřímil a člověk se nabodával dlouhé hodiny, dokud kůl neprojel celým tělem.

Kolik lidí už jste takhle umučil?

Nikoho jsem ještě nepopravil, většinou mi z toho utečou (smích). Ale návštěvníci si to už hodněkrát vyzkoušeli, většinou ale při prvním náznaku bolesti končí.

Který mučicí nástroj byl u nás ve středověku nejpoužívanější?

Nejběžněji používané byly palečnice a španělská bota. Jsou to velice univerzální a funkční nástroje na drcení prstů nebo nohou. Tyto dvě měl snad každý kat doma.