Trh s realitami zatím koronavirová krize příliš nepoznamenala. Tvrdí to podobně jako jeho další kolegové, kteří obchodují s nemovitostmi, majitel tradiční realitní kanceláře Loyd Reality Jiří Brož. Potenciálním prodejcům radí, aby zadali prodej co nejdříve. „Kupci zatím pořád jsou. V tuto chvíli ale není opravdu na co čekat,“upozorňuje. Situace by se mohla změnit a zájemců by už nemuselo být tolik.

Podle něho zatím jediný skutečný pokles přišel v březnu a toto období trvalo jen dva týdny. „Trh s nemovitostmi se během koronakrize zastavil jen na chvíli, maximálně dva týdny v březnu,“ uvádí. V dubnu následoval zvýšený zájem na internetu, kdy kanceláře zaregistrovaly větší počet zhlédnutí na realitních serverech. „Lidé byli doma a prohlíželi si nabídku více než jindy,“ vysvětluje majitel realitní kanceláře. Podle něho v této době lidé také hodně chodili na prohlídky, a nevadily jim ani roušky. „Rezervovali a kupovali. A pak přišlo běžné 'realitní jaro', kdy bývá během roku nejvíce obchodů. Zvýšený zájem byl o chaty a chalupy, ty se rychle vyprodaly,“ konstatuje realitní makléř.

Ilustrační foto.
Platili napodobeninou, na průvodčí nevyzráli

Podle něho přetrvává trend z loňského roku, tedy že poptávka převyšuje nabídku. „Nemovitost s dobrou cenou se v inzerci dlouho neohřeje a během pár prohlídek má kupce. Kupující, který má hotovost, skutečně čeká na vhodné nabídky,“ vysvětluje expert.

Na Chebsku a Sokolovsku mají lidé zájem zejména o chaty. A protože je jich málo, poptávka vysoce převyšuje nabídku. „Poptávka po chatách v regionu je obrovská. Tak jako dříve si lidé pořizovali chaty, kde následně trávili dovolenou, tak se tento trend nyní znovu obnovuje,“ uvedla jednatelka chebské realitní kanceláře Božena Lakomá. „Trh s nemovitostmi se samozřejmě během koronakrize zastavil. Teď už mají ale lidé opět o nemovitosti zájem. Kromě chat je obrovská poptávka i po pozemcích pro stavbu rodinného domu, ale těch je málo,“ dodala.