Fotografie křižáka pruhovaného často zaplavovaly skupiny na sociálních sítích zaměřené na pavouky a jejich určování. Lidé si totiž často myslí, že narazili na živočicha, který do české přírody nepatří. Jeho samice totiž mají velmi výrazné zbarvení připomínající vosu. Tělo je žluté a pokrývají ho černé pruhy s tenkými bílými lemy. Pruhované jsou zčásti také končetiny.

„Nevíte někdo, co je to za pavouka? Nikdy jsem takového ještě neviděla,“ ptala se v diskuzi například Jana N. Podobných dotazů se dalo najít na sociálních sítích hned několik. V jedné ze skupin se rovnou křižák vyjímal na úvodní fotografii i s odpovědí, o jaký druh jde, protože dotazy na něj skupinu doslova zahlcovaly.

Samci křižáků pruhovaných jsou výrazně drobnější než samice a pruhy postrádají. Dorůstají jen šesti milimetrů, zatímco samice až 18 milimetrů.

close Stepník moravský. info Zdroj: se souhlasem Národní park Podyjí zoom_in Stepník moravský Pestří pavouci

V Česku žije mnoho pestrých druhů pavouků. Jedním z nich je například stepník moravský. Velmi pestře zbarvení jsou pouze samci, hlavohruď mají černou s občasnými bílými chloupky, zadeček a zadní páry nohou jsou oranžové s typickými černými tečkami. Podobné zbarvení má také velmi vzácný stepník pálavský, vyskytující se pouze na jediné lokalitě, a to, jak už název napovídá, na jihomoravské Pálavě, nebo stepník rudý. Zbarvením dokáže zaujmout také běžník skvostný. Zadeček je u samice červený s velkou černou laločnatou skvrnou. Setkat se lze i se samicemi, které mají zadeček žlutý nebo bílý. Pozoruhodné je také jasně zelené zbarvení samice maloočky smaragdové.

Křižák pruhovaný je invazivní druh pavouka. Původně pochází ze subtropů z oblasti Středomoří. Vlivem globálního oteplování však zdomácněl v Česku, kde je dnes poměrně hojný na celém území. V jižní Evropě jsou jedinci obvykle větší, zatímco v severní Evropě o něco menší.

„Křižák pruhovaný žije na různých nelesních biotopech se středně vzrostlou bylinnou vegetací, nejhojněji na suchých trávnících a loukách, najdeme ho však i na podmáčených loukách, pobřežní vegetaci či ruderálech. Těsně nad zemí mezi bylinami spřádá samice kolovitou síť. Střed vyplétá hustým klikatým pruhem pavučiny, takzvaným stabilimentem, které je nápadné už i z větší vzdálenosti,“ píší odborníci na webu Natura Bohemica. Z našich pavouků takový typ sítě tvoří kromě křižáků pruhovaných ještě pouze křižáci vířiví.

K čemu slouží stabilimentum?

Stabilimentum je silnější pás, který vede sítí odshora dolů. Pavouk ho vytváří až na konci stavby sítě, kdy do její „standardní“ struktury vetká další vlákna. Funkce stabilimenta je dodnes nejasná. Vysvětlení mají odborníci hned několik, ale všechna se těžko prokazují. Stabilimentum může sloužit ke stabilizaci a zpevnění sítě, například proti poryvům větru. Nebo pak také k lákání určitých druhů hmyzu, protože zhuštěná vlákna odrážejí velké množství ultrafialového záření, stejně jako některé květy, které hmyz lákají. Dalším vysvětlením může být obrana, kdy pavouk při vyrušení síť rozkmitá a případný predátor vidí pouze rozmazaný pruhovaný obraz. Jedna z posledních studií pak naznačuje, že stabilimentum slouží k tomu, aby větší hmyz a jiná zvířata nevrážela do sítě a vyhnula se jí.

Stejně jako naprostá většina pavouků je i tento křižák jedovatý. Má však natolik drobná klepítka, že s nimi lidskou kůži prokousnout nedokáže. A i kdyby, je jeho jed příliš slabý na to, aby člověku ublížil. Na usmrcení kořisti je však silný dost.

close Praha jako první na světě vystavila největšího pavouka Evropy - slíďáka tatarského info Zdroj: se svolením, Vladimír Hula, Mendelova univerzita v Brně zoom_in Slíďák tatarský Pavoučí „nej“

• Největší pavoukem v Česku i celé Evropě je slíďák tatarský. Včetně nohou dosahuje velikosti až sedmi centimetrů.
• Největším pavoukem na světě je sklípkan největší. Dorůstá velikosti až 30 centimetrů. Vyskytuje se v Jižní Americe.
• Nejjedovatější v Česku je zápřednice jedovatá. Je jediným u nás žijícím pavoukem, který dokáže prokousnout lidskou kůži.
• Nejjedovatější na světě je palovčík brazilský. Žije pouze v tropické oblasti Jižní Ameriky.